České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zázraky se občas dějí: Alexander Gukov zachráněn na sedmitisícovém Latoku!

Nakonec z Latoku přinášíme dobrou zprávu, ve kterou všichni doufali. Nejprve je ovšem nutné konstatovat, že i tak skončila expedice dvou špičkových ruských alpinistů na karakoramském vrcholu Latok I (7145 m) tragédií. Alexander Gukov a Sergey Glazunov se letos pokoušeli o velkou alpinistickou výzvu, kterou je přelezení technicky obtížného a velmi dlouhého severního hřebene Latoku I. Poprvé se do této cesty vydala čtveřice Jim Donini, Michael Kennedy, Jeff Lowe a George Lowe. Na hřebeni strávili v roce 1978 neuvěřitelných 26 dní. Loni se Alexander Gukov, Anton Kashevnik a Valery Shamalo dostali do výšky 6700 m, ale museli se vrátit v důsledku nedostatku zásob jídla.


Cesta po severním hřebeni a místo, kam se loni dostala trojice Gukov, Kashevnik a Shamalo

Sergeye Glazunova postihl 24. 7. 2018 při slaňování ve výšce okolo hranice 7000 m smrtelný pád a jeho spolulezec Alexander Gukov musel pokračovat v sestupu sám. Z výšky 6200 m pak odeslal SOS signál s prosbou o záchranu. Bohužel povětrnostní podmínky neumožňovaly záchranu vrtulníkem. S nabídkou okamžité pomoci a zahájení záchranné akce však přišli špičkoví alpinisté. Na pomoc se vdal ze Skardu hrdina z K2 Andrzej Bargiel (POL), a ze základního tábora pod Gasherbrumem II dvojice Hervé Barmasse (FRA) a David Göttler (GER).


Alexander Gukov

Alexander Gukov, držitel Piolet d’Or (Zlatého cepínu) z roku 2015 za prvovýstup alpským stylem v jihozápadní stěně Thamserku společně s Alekseyem Lonchinskym, byl ve výšce 6200 m uvězněn již šestým dnem. Šance na záchranu byly mizivé, pomoc v podobě výstupu někoho jiného k němu prakticky vyloučená. Zbývala jediná šance - okno lepšího počasí a rychlá záchrana vrtulníkem. Zlepšení přišlo v úterý 31. 7. 2018 nad ránem. Do BC pod Latokem se ze Skardu vydaly dvě helikoptéry Écureuil B3, pilotovali je velmi zkušení borci z 5. vysokohorské letky pákistánské armády. Do BC dorazili v 5.30. Zanechali zde velké zásoby paliva, aby helikoptéry odlehčili a palivo mohli pak použít při dalších pokusech. Plán byl takový, že budou Alexandera Gukova nejprve lokalizovat, kontaktovat, poté sletí do BC, naberou palivo a vyrazí ho vyzvednout. Nakonec se vše povedlo v rámci jednoho letu. Trvalo dlouhých 45 minut, než Alexe objevili. Našli ho vedle stanu postaveném na uzounkém hřebeni. Dalších 15 minut uběhlo, než se mu podařilo zachytit lano z vrtulníku. Vše navíc komplikoval silný vítr a také sněžení. Když už se konečně cvaknul a vrtulník ho začal odnášet, zjstil, že se zapomněl vycvaknout ze své kotvy - ta ale naštěstí povolila. Potom nastal další boj o přežití - spotřeba paliva vzrostla a jeho zásoby se výrazně tenčily. Nakonec pilot i se zachráněným úspěšně přistál v BC. Piloti pákistánské armády předvedli neskutečný výkon, za který zaslouží velký obdiv. Alexander Gukov byl značně vyčerpaný, přesto dle prvotních lékařských zpráv neutrpěl omrzilny či jiná zranění, která by měla trvalejší následky. Gratulejeme k záchraně!

 

Fotografie z letošního pokusu o přelez severního hřebene:

Fotografie ze záchrany:


Pozice bivaku Alexandra Gukova, kde přečkal více než šestidenní boj o život

 

Zdroj: Planetmountain.com