České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Piolets d'Or 2015 – porota vybrala tři finalisty

Devítičlenná porota složená z velkých osobností alpinismu: Hervé Barmasse (ITA), Kazuki Amano (JAP), Valeri Babanov (RUS ), Stephane Benoist (FRA), Andy Houseman (GB), Michael Kennedy (USA), Ines Papert (GER), Raphael Slawinsky (CAN) a Andrej Stemfelj (SLO) vybrala z 58 nominovaných výstupů (mezi nimi i prvovýstup Bači a Stračese: Le Vol du Dragon) tři nejvýznamnější:

 

1/ Traverz masivu Fitz Roy, který zahrnuje celkem 7 vrcholů Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Aguja Poincenot, Aguja Rafael Juarez, Aguja Saint-Exupery a Aguja de l'S. Cca 5 km dlouhý extrémně obtížný traverz s převýšením 4 km uskutečnili ve dnech 12.-16. 2. 2014 američtí lezci Tommy Caldwell a Alex Honnold. Více čtěte zde: http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/1590-fitz-traverse

 

2/ Prvovýstup v jižní stěně Thamserku (6618 m) – šestitisícovce v nepálském regionu Khumbu. Po šesti bivacích se ruské dvojici Alexander Gukov a Alexey Lonchinsky podařilo prostoupit velmi obtížnou linii (6A/6B, A2), jejíž mixové pasáže dosahují obtížnosti M4-M5. Sestup jižním hřebenem a jihozápadní stěnou vyžadoval celkem 22 slanění.

 

3/ Prvovýstup v severní stěně Hagshu (6657 m) v indickém Kisthwaru, který v září 2014 uskutečnili slovinští horolezci Aleš Česen, Luka Lindič a Marko Prezelj. Jejich linie v severní stěně překonává 1350 výškových metrů a obtížném mixovém terénu (ED, ledy 90°). Více čtěte zde: http://www.lideahory.cz/starsi-novinky/1796-haghsuslovinci

 

Trofeje v podobě zlatých cepínů budou alpinistům předány na slavnostním vyhlášení v rámci festivalu „Global Alpinism Meeting“ ve dnech 9. - 12. dubna 2015 v Courmayeuru a Chamonix. Cenu za celoživotní přínos si převezme Sir Chris Bonington.

 

TIP: Prohlédněte si přehled všech 58 nominovaných výstupů.

 

Zdroj: www.pioletsdor.com, lidé&HORY