České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rekordní výstup na Denali

O nedávných skvělých počinech horolezců ze Slovenska na nejvyšší hoře severoamerického kontinentu jsme již podrobně psali. Ve stejné době ovšem na Denali působil ještě jiný silný horolezecký tým složený z velkých hvězd domácí americké scény. Alan Rousseau je z celé trojice mezinárodnímu publiku nejznámější – za svůj výstup západní stěnou nepálské Tengi Ragi Tau (6938 m) totiž v roce 2020 obdržel společně s Tino Villanuevou Piolet d’Or/Zlatý cepín. Další dva členové skupiny Jackson Marvell a Matt Cornell zase nedávno excelovali na Pyramid Peaku v Revelation Mountains.

Pro výstup na Denali zvolili cestu Slovak Direct obtížnosti VI 5,9X M6 WI6. Poprvé tuto 2600 metrů dlouhou linii zdolali Slováci Balžej Adam, Tono Križo a František Korl za jedenáct dní. Další výstup se podařil až v roce 2000 dvojici Kevin Mahoney a Bill Gilmore. Krátce na to se zadařil i třetí výstup za pouhých šedesát hodin, součástí úspěšné skupiny byl i Steve House proslavený především prvovýstupem Rupálskou stěnou Nanga Parbatu. Houseův spolulezec Mark Twight o cestě podrobně informoval, což ji dostalo do povědomí širší části horolezecké veřejnosti. Další opakování proto následovalo v roce 2012 a o šest let později cestu poprvé přelezlo ženské družstvo.


V cestě Slovak Direct. Foto Jackson Marvell

Jackson Marvell a Alan Rousseau měli tuto cestu mezi svými cíli již v roce 2021, kdy zdolali dvě těžké cesty na Mount Hunter a Mount Foraker a doufali, že přidají do třetice právě Slovak Direct. Ale v loňském roce jim i přes tři pokusy výstup nepodařil, nepřálo jim počasí. Rousseau a Marvell se ovšem nevzdali a aby byli ještě silnější a postupovali ještě rychleji, přibrali letos do party také Matta Cornella, Marvellova společníka z předchozích úspěšných výstupů.


Marvell a Cornell ve stěně. Foto Jakson Marvell

A vyplatilo se. Americká trojice nejen, že uspěla a 20. května dosáhla vrcholu Denali, ale dokonce zdolala cestu v rekordním čase 21 hodin a 35 minut. Původní rekord tak překonali velmi výrazně. Den předem se k nástupu přiblížili na lyžích, krátce si odpočinuli a ve 2 hodiny v noci vyrazili. Trasu si rozdělili na tři úseky, každý z nich lezl třetinu jako první. Začal Rousseau, střední část vedl Marvell a poslední délky k vrcholu měl na starosti Cornell.  


Poslední pasáž výstupu. Foto Jackson Marvell

Trojice Cornell, Marvell a Rousseau si tak připsala teprve dvanáctý výstup této krásné a obtížné cesty. „Jsme spokojeni s tím co jsme udělali a tento úspěch nám také ukazuje, co ještě můžeme dokázat v budoucnu,“ komentuje Rousseua. A dodává: „Pochybuji, že náš rekord vydrží dlouho. Doufám, že někteří kamarádi to za pár týdnů vylezou rychleji. Úspěch všech posouvá náš sport dál, protože se jeden od druhého učíme.“

Celá skupina si rozumí natolik, že se rozhodli společně vrátit k nedodělanému projektu Rousseaua a Marvella. Letos v září tak odletí do Nepálu, kde se pokusí o prvovýstup v severní stěně sedmitisícovky Jannu nacházející se nedaleko Kančendžengy, třetí nejvyšší hory světa. Na svůj plán již získali grant od amerického horolezeckého svazu. Budeme držet palce.


Americká trojice na vrcholu. Foto Jackson Marvell

Text: VŠ
Zdroje: gripped.com, climbing.com