České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvojnásobný úspěch Američanů na Pyramid Peaku na Aljašce

Pyramid Peak je 2612 metrů vysoký štít v malé horské skupině Revelation Mountains na Aljašce, jež tvoří nejzápadnější část téměř tisíc kilometrů dlouhého Aljašského pohoří. Podobně jako množství dalších hor z této odlehlé části Aljašky, se také Pyramid Peak dočkal prvního výstupu na vrchol až v tomto století. Roku 2014 jej zdolala čtveřice Lise Billon, Pedro A. G. Diaz, Jeremy Stagnetto a Jerome Sullivan, která dokázala prostoupit majestátní západní stěnu novou cestou nazvano Odyssey. Právě v krásné a obtížné západní stěně se v následujících letech odehrálo několik odvážných pokusů, avšak hora na vrchol dlouhé roky nikoho nepustila.


Pyramid Peak. Foto Matt Cornell

To se však mělo změnit v letošním roce, jenž je pro horolezce z této části USA prozatím mimořádně úspěšný. Nedávno jsme informovali o skvělém počinu Clinta Helandera a Anderse Marina na 2694 metrů vysoké hoře Golgotha. Jen několik týdnů po nich zamířila do stejného horské skupiny další americká dvojice ve složení Matt Cornell a Jackson Marvell, která není horolezeckému světu neznámá. Oba se do historie lezení zapsali například skvělým prvovýstupem na 7100 metrů vysokou Sherpi Kangri v Karákóramu. Cornell a Marvell se sice o Revelation Mountains dlouhodobě zajímají a přímo o Pyramide Peak se dokonce již několikrát pokoušeli nebo chtěli pokusit (také jim překazila plány pandemie COVIDu), původně však měli na letošní rok jiný program. „Když jsme ovšem viděli fotografie podmínek od Helandera a Marina, rychle jsme změnili plány a do Revelation Mountains odletěli,“ napsal Cornell.


V cestě Techno Terror. Foto Matt Cornell

Po dosažení cílové destinace zamířili nejprve pod západní stěnu hory, kterou již vede trasa z roku 2014. Cornell a Marvell zde dokázali úspěšně prostoupit cestu obtížnosti AI 6 M7+ R A0 s převýšením 1 100 metrů. Tu pojmenovali Techno Terror. Vzhledem k příznivému počasí dva dny odpočívali a poté zamířili k severozápadní stěně stejné hory. Zde si vytipovali další linii o níž se domnívali, že ji dokáží vylézt za den. K oběma mužům se na tento výstup přidali další dva lezci – Jack Cramer a Austin Schmit. Společně čtveřice vytvořila novou cestu s názvem Smoke em if you got em (AI5+, A2+, 1 100 m). Gratulujeme.


Cornell a Marvell na vrcholu. Foto Matt Cornell


Matt Cornell v cestě Smoke em if you got em. Foto Jackson Marvell


Cesta v severozápadní stěně. Foto Jackson Marvell

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, mountainblog.it