České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Karákorám: ohlédnutí za expediční sezonou

Letošní letní expediční sezona v Karákorámu byla opět rušná. Nejvíce zájemců o výstup lákala druhá nejvyšší hora světa K2 (8611 m).

K2 letos zaznamenala rekordní počet výstupů. 21 horolezců agentury Madison Mountaineering stanulo na vrcholu K2 – i díky masivnímu využití kyslíku a výstupové cestě (Abruzziho pilířem) zajištěné fixním lanem.
Niels Jespers a Hugo Ayaviri byli jediní, kteří vystoupili na vrchol K2 bez kyslíku.


Neils Jespers (vlevo) a Hugo Ayaviri, vystoupili na vrchol K2 bez kyslíku, foto Neils Jespers


Na K2 působily i malé týmy.
Ian Welsted a Graham Zimmerman se bezpečně vrátili z pokusu o výstup západním pilířem.
Při pokusu o výstup na K2 novou cestou v jihovýchodní stěně však v lavině zahynul významný britský horolezec a držitel Zlatého cepínu Rick Allen.


Rick Allen, foto Darrel Benns


Mezi prvními, kteří tuto sezonu vystoupili na K2, byli Lakpa Sherpa a Valentyn Sypavin, který jako první poblíž C4 spatřil tělo od února pohřešovaného Juana Pabla Mohra. Těla dalších dvou jeho spolulezců (John Snorri a Ali Sadpara), která byla stále připojena k fixnímu lanu, byla objevena nad Bottleneckem.
Na K2 se pohyboval i Sajid Sadpara (syn Aliho Sadpary), který s pomocí dalších horolezců snesl tělo svého otce níže k C4, kde jej pochoval a provedl náboženský obřad. Sajid pohřbil i tělo JP Mohra a vzal některé jeho osobní věci, které předá rodině. Byl také u těla Johna Snorriho a snažil se najít stopy vedoucí k objasnění jejich úmrtí. Jeho tělo se nachází nejvýše ze všech, ve výšce cca 8300 m.
Podle posledních informací to vypadá, že všichni 3 byli na sestupu. Zda se jim podařilo na vrchol zimní K2 vystoupit či nikoli, budou chtít pozůstalí i jejich přátelé objasnit.

 

Pokusy o výstup na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak (8047 m) byly neúspěšné.
Důvodem bylo extrémní lavinové nebezpečí a počasí, které horolezce na vrchol nepustilo. Na Broad Peaku se pohybovali např. Pákistánci Saad Mohammed a Ashif Batti či Britové Paul Etheridge a Pete Brittleton.


Britové Paul Etheridge a Pete Brittleton v základním táboře pod Broad Peakem, foto Cumbria to K2

 

Na Gasherbrum II (8035 m) slavila částečný úspěch Česko-Slovenská expedice. Martin Ksandr, Pavel Burda a Jozef Zajac vystoupili 18.7. na vrchol páté nejvyšší hory světa. Zbytek týmu (Filip Vítek, Vít Dubec a Lukáš Beránek) otočili zpět ve výšce 7800 m.

Ve stejný den (18.7.) zvládli výstup na Gasherbrum II také další čeští horolezci - Marek Disman (DISMANTEAM) a Karolína Grohová, kterým se podařilo zdolat tuto nejméně dostupnou osmitisícovku vlastními silami bez podpory vůdců, nosičů a bez lahvového kyslíku, a to za pouhých 9 dnů poté, co dorazili do základního tábora. Více o této expedici najdete na webu hudy.cz.


Na vrcholu Muztaghata, foto: @Gasherbrum2CZSK

 

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com