České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2: Snorri, Sadpara a Mohr se dosud neozvali

V pátek zahájila čtveřice horolezců ve složení John Snorri, Juan Pablo Mohr, Ali Sadrapa a Sajid Sadrapa svůj výstup na vrchol obávané druhé nejvyšší hory světa K2 (8611 m). Vzhledem k přicházející změně počasí a výraznému zhoršení podmínek nemají na výstup moc času.
Ve výšce 8200 m v oblasti zvané Bottleneck se byl nucen
Sajid Sadrapa, nejmladší ze čtveřice, otočit a vrátit zpět do třetího výškového tábora. Přestal mu fungovat kyslíkový regulátor. Zbývajíci trojice se podle zpráv od Sajida cítila dobře a pokračovala vzhůru.
Dle domluvy měl Sajid na trojici počkat ve třetím táboře, kam se měli vrátit ještě v pátek večer a společně pak měli sestoupit do základního tábora.

Ani v průběhu noci na sobotu se však trojice nevrátila. Není jisté, co se stalo. Víme, že všichni jsou zkušení borci, Ali má ze všech pravděpodobně nejvíce zkušeností ze zimních expedic. Víme také, že zimní podmínky na K2 jsou skutečně extrémní. Obavy s postupujícím časem rostou.

Sajid Sadrapa
musel dnes (v sobotu) udělat pravděpodobně nejtěžší rozhodnutí ve svém životě. Musel začít sestupovat do základního tábora. Nemohl již dále čekat na trojici horolezců, mezi nimiž je i jeho otec.
 


Vrtulník pákistánské armády, foto Chhang Dawa Sherpa


Mezitím začaly přípravy na záchrannou operaci. Bez ohledu na obtížné podmínky byl schopen vrtulník pákistánské armády udělat let nad Abruzziho pilířem ve výšce cca 7000 m. Kvůli horšícímu se počasí bude další použítí vrtulníků při hledání asi již nemožné.
Sajid Sadrapa již sestoupil do prvního výškového tábora. Ze základního tábora mu jdou naproti dva šerpové, kteří mu připraví vodu a jídlo a v případě nutnosti mu pomohou se sestupem do základního tábora.


Tamara Lunger již také dorazila zpět do základního tábora. Dle svých slov je v pořádku ale má obavy o trojici horolezců, kteří se již druhý den neozvali.

Všichni doufají, že se
John Snorri, Juan Pablo Mohr a Ali Sadrapa brzy ozvou. Jejich rodiny i přátelé se snaží při hledání pomoci. Jednou z možností je lokalizace jejich satelitních telefonů, které mohou být vyhledány i v případě, že jsou vypnuté. K lokalizaci je potřeba speciální povolení pákistánských autorit, které by mělo být vydáno velmi brzy.

Věříme, že se brzy objeví a budou moci bezpečně sestoupit.

 


Kazící se počasí, foto Chhang Dawa Sherpa


V pátek přišla ze základního tábora smutná zpráva.
Bulharský horolezec Atanas Skatov zahynul při sestupu blízko třetího výškového tábora. V momentě, kdy měnil své jištění mezi fixními lany pravděpodobně uklouzl a zřítil se.
Čest jeho památce.

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com