České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bouin přidává další výstupy v Norsku

Zatímco přední Německý lezec Alex Megos přelezl těžkou novou cestu ve Francii, špičkový francouzský lezec Sébastien Bouin se za hodnotnými prvovýstupy vydal do Norska a do oblasti Flatanger, kde se nachází jeskyně Hanshelleren. Tato lokalita je známá především díky Adamu Ondrovi, který zde poprvé přelezl cesty o obtížnosti 9b+ (cesta Change) i 9c (cesta Silence). O přelezu cest Iron Curtain a Thor’s Hammer 2 jsme na stránkách lideahory.cz již nedávno informovali


Bouin v cestě Thor's Hammer II. Foto Marco Müller

Bouin přidal později úspěšný přelez dalších dvou cest – Nordic Marathon a Change. Nejprve zvládl prvovýstup 130 metrů dlouhé cesty nazvané Nordic Marathon, která je kombinací několika starších a také zcela nových cest s dosud nelezenými úseky. Bouin začal první délkou cesty Nordic Plumbec 8c a pokračoval druhou délkou Thor’s Hammer 9a+, poté prolezl také nový obtížný úsek až na vrchol jeskyně. Vzhledem k náročnosti celé dlouhé cesty se mohl o přelez pokoušet jen jednou za den a pak musel dle svých slov den odpočívat. To proto, aby byl fit na další pokus a to mu vzhledem k velké motivaci činilo psychické potíže. Francouzský lezec uspěl až 21. července a připsal si tak na konto pozoruhodný úspěch. Sportovní lezci tak mají do budoucna další velkou výzvu a lze očekávat, že o této lezecké oblasti ještě v blízké době uslyšíme.    


Bouin leze cestu Change. Foto Marco Müller

 

Minulý týden přidal Bouin ještě historicky třetí výstup cesty Change, první cesty obtížnosti 9b+ v historii. Linii Change jako první vylezl v roce 2012 Adam Ondra, o osm let později zde uspěl také Stefano Ghisolfi.  První část cesty dokázal Bouin přelézt už v polovině července, druhou potom koncem července, ovšem zatím nikoliv najednou. Souvislý přelez se mu podařil až 5. srpna. V té době byl již pod tlakem, neboť do data plánovaného návratu do Francie mu zbývaly již jen 4 dny. V prvních dvou dnech bylo ve stěně dosti vlhko, výstup se tedy nedařil. Třetí den cítil Bouin únavu, avšak po zdolání první části cesty zjistil, že ve druhé, těžší, části jsou podmínky ideální. Pokračoval tedy dále a nakonec se mu podařilo celou cestu dolézt až do konce. 

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, explorersweb.com