České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Seb Bouin zopakoval cesty Iron Curtain a Thor's Hammer 2

Jeden z nejlepších sportovních lezců současnosti, Francouz Seb Bouin, na sebe upozornil nedávným výkonem v kaňonu řeky Verdun, kde zdolal cestu s navrhovanou klasifikací 9c. V případě potvrzení by šlo teprve o druhou cestu s touto obtížností v historii. 

Nedávno navštívil Bouin také Norsko a jeskyni Hanshelleren poblíž obce Flatanger, kde je několik velmi těžkých cest včetně historicky prvních linií s obtížností 9b+ a 9c. Bouin zde byl poprvé již v roce 2013 právě s Adamem Ondrou. Tehdy Adama jistil při přelezu cesty Iron Curtain. Obtížnost této cesty Adam navrhl 9b.  

Seb Bouin nyní přijel do Norska potřetí s cílem zopakovat kromě jiného i cestu Iron Curtain z roku 2013. Nacvičování mu zabralo 5 dní a 14 pokusů, nakonec se však zadařilo a Bouin dokázal cestu přelézt. Adam Ondra v roce 2013 cestu vylezl, aniž by si pomáhal koleny. Bouin naopak kolenní chrániče používal. Souhlasí s tím, že bez použití kolen má cesta skutečně obtížnost 9b, nicméně při lezení s kolenními chrániči navrhl snížit klasifikaci na 9a+. 

A to ještě nebylo všechno. Hned o čtyři dny později zvládl Bouin první opakování další cesty zdolané původně Adamem Ondrou. Jedná se o linii Thor’s Hammer 2 obtížnosti 9a+. Gratulujeme. 


Seb Bouin v cestě Move. Foto Raphael Fourau


Bouin v cestě Iron Curtain. Foto Marco Müller


Bouin v cestě Thor's Hammer 2. Foto Marco Müller

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com