České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Baskico-Katalánská dvojice si připsala prvovýstup v Indii

Katalánský horolezec Marc Toralles zaznamenal letos v létě významný úspěch, když s Bru Bosomem zvládli jako první prostoupit východní stěnu známé peruánské šestitisícovky Siuly Grande. Tím však jeho letošní úspěšná sezóna neskončila. S baskickým kolegou Tasio Martinem vyrazili k dalšímu pokusu o prvovýstup do Indie. 


Ve stěně. Foto Marc Toralles

Nejvyšší světové pohoří Himaláje zaujímá podstatnou část severních indických svazových států a teritorií, přesto nejsou zdejší vrcholy tak známé, jako jejich nepálské protějšky. Cílem dvojice z Pyrenejského poloostrova se stala oblast Zanskar ležící ve svazovém teritoriu Ladakh, konkrétně v jeho jihozápadní části. Ladakh je širší veřejnosti známý díky zdejším krásným trekingovým trasám, nachází se zde však i velmi vysoké hory. Nejvyšší vrchol oblasti Nun dosahuje výšky 7135 metrů. 


Při lezení. Foto Marc Toralles

Martin a Toralles ovšem nemířili tak vysoko, rozhodli se pokusit o prvovýstup na pětitisícovku Punta Guillem Aparacio (5700 m) v údolí Shafat. Vybranou skalní cestu zvládli na druhý pokus. Poprvé zkusili své štěstí v polovině srpna, ale v průběhu plánovaném bivaku zhruba v polovině stěny se přihnala silná bouře doprovázená přívalovým deštěm a krupobitím. Na skalní římse tak strávili řadu hodin, nakonec však krušnou noc v pořádku přečkali a sestoupili do údolí. 


Tasio Martin na vrcholu. Foto Marc Toralles

Pro druhý pokus změnili strategii. Rozhodli se lézt co nejvíce nalehko s minimem vybavení. Nepočítali už tedy s bivakem ve stěně, místo toho chtěli postupovat co nejrychleji. A to se jim také podařilo. Během jediného dne dokázali za 20 hodin nejen prostoupit celou 740 metrů vysokou cestu, ale i sestoupit zpět do základního tábora. Nové linii o obtížnosti 7a+ dala dvojice název Txoria Txori, podle baskické básně o ptácích a svobodě. 


Detaily nové cesty. Foto Marc Toralles

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, explorersweb.com