České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Katalánská dvojice zdolala východní stěnu Siuly Grande

Siula Grande, 6344 metrů vysoká hora v pohoří Cordillera Huayhuash, je známá především díky nesmírně dramatickému výstupu britských horolezců Joe Simpsona a Simona Yatese popsaném v knize Setkání se smrtí a filmu Pád do ticha. Na této krásné hoře bylo ovšem vylezeno i množství dalších hodnotných prvovýstupů, většina ovšem ze západní a severní strany. Východní stěnou ale dosud nikdo nedokázal prostoupit. 


Východní stěna Siuly Grande. Foto Marc Toralles, Bru Busom

To se rozhodla změnit katalánská dvojice Bru Busom a Marc Toralles. Oba muži již cestu zkoušeli v roce 2019, kdy s nimi lezl ještě Roger Cararach Soler. Tehdy však neuspěli kvůli značnému nebezpečí padajících kamenů, z nichž jeden dokonce zranil Cararacha Solera. Také letos hrozil pád kamenů, proto se alpinisté rozhodli lézt převážně odpoledne a večer, kdy bylo riziko nejmenší. 


V obtížné skalní pasáži. Foto Marc Toralles

Katalánci nastoupili do stěny 11. července. Nejprve museli překonat velmi obtížnou spodní skalní pasáž, proto byli nuceni lézt nalehko a vybavení za sebou vytahovat. To jejich postup zpomalovalo. Výše už terén přestavoval menší problém a proto pokračovali alpským stylem pouze s batohy na zádech. Na vrcholový hřeben dolezli 16. července a po něm pokračovali až na vrchol. 


Toralles a Busom na vrcholu. Foto Marc Toralles, Bru Busom

Při dolézání si však krátce pod vrcholem Bru Busom vykloubil rameno. Přesto dokázali oba horolezci vystoupit na vrchol a také bezpečně sestoupit. V těchto dnes dostává Busom léky proti bolesti a dvojice čeká v bezpečí na let do Španělska. Obtížnost cesty Katalánci stanovili na 7b A3 M6 Ai5, převýšení stěny dosahuje 1100 metrů. Toralles prohlásil, že šlo o nejnáročnější výstup, který kdy absolvovali. A to nejen díky obtížnosti terénu, ale i s ohledem na vysokou expozici cesty. 


Vylezená cesta. Foto Marc Toralles

Katalánci ovšem nebyli letos jedinou skupinou na Siule Grande. O východní stěnu se pokoušeli také Italové, kteří chtěli vylézt přímo středem stěny. Nakonec tento svůj záměr museli kvůli neustálému padání kamenů vzdát. Pokud o výstup ale nevzdali. Našli alternativní linii, kterou se v těchto dnech pokouší vylézt. 


Italové ve stěně. Foto Matteo Della Bordella

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com