České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zlaté cepíny za rok 2022

V polovině listopadu se ve francouzském alpském středisku Briancon již tradičně udělovali nejprestižnější horolezecké ceny Zlatý cepín (Piolet d’Or). Letos to bylo za rok 2022. Komise složená z předních alpinistů současnosti i minulosti ocenila tři lezecké týmy, jeden tým získal čestné uznání a udělena byla i cena za celoživotní přínos. 

Cenu za celoživotní přínos horolezectví získal americký horolezec George Lowe, ročník 1944, bratranec dalších předních horolezců Jeffa a Grega Loweových. George Lowe roce 1968 uskutečnil první zimní výstup severní stěnou Grand Teton, o tři roky později vůbec první výstup severní stěny Huandoy Norte. a v roce 1972 poprvé v zimě přelezl západní stěnu Grand Tetonu. V roce 1977 potom dosáhl skvělých výstupů na Mount Forakeru a Mount Hunteru na Aljašce. Pohyboval se ale i v asijských velehorách, kde roku 1978 málem dosáhl vrcholu sedmitisícovky Latok I po severním hřebeni. S kolegy se otáčeli jen 150 metrů pod vrcholem. V roce 1980 potom jako vůbec první prostoupil východní stěnu Mount Everestu, v roce 1990 vystoupil sólo na Dhaulagiri. I ve svých téměř 80 letech je Lowe stále aktivní a pohybuje se po horách v USA. 


George Lowe. Foto George Lowe

Hlavní ocenění získaly tři týmy. První z nich je trojice Francouzů Christophe Ogier, Victor Saucede a Jerome Sullivan za první výstup na vrchol Pumari Chhish East. Tato 6850 metrů vysoká hora se nachází v horské skupině Hispar v Karákoramu. Francouzi postupovali přes jižní stěnu a západní hřeben. Jejich cesta se jmenuje The Crystal Ship, její obtížnost je A2 6b M7 a délka 1600 metrů. 


The Crystal Ship. Foto Victor Saucede

Oceněna byla také dvojice Paul Ramsden a Tim Miller z Velké Británie za prvovýstup severní stěnou 6563 metrů vysoké Jugal Spire v oblasti Manaslu Himal v Nepálu. Nová cesta se jmenuje The Phantom Line, dosahuje obtížnosti ED a převýšení 1300 metrů. Zajímavostí je, že zkušený Ramsden se v asijských velehorách pohybuje již desítky let a získaljiž pátý Zlatý cepín, kdežto pro mladou naději britského lezení Millera šlo ve vysokých horách o úplnou premiéru.


Phantom Line. Foto Paul Ramsden

Třetími laureáty se stali Alik Berg a Quentin Roberts z Kanady. Porotu zaujali svým prvovýstupem v jižní stěně 6094 metrů vysoké hory Jirishanca v pohoří Cordillera Huayhuash v peruánských Andách. Jejich cesta Reino Hongo je dlouhá 1000 metrů a prvolezci ji ocenili jako M7 AI5+. Jejich počin je o to hodnotnější, že Jirishanca bývá považována za nesmírně obtížnou horu, na kterou se leze jen velmi zřídka. Kanaďané byli na vrcholu prvním týmem po mnoha desetiletích. 


Reino Hongo. Foto Quentin Roberts

Zvláštní uznání poroty získal navíc čistě ženský mezinárodní tým. A to za výstup na skalní věž Northern Sun Spire (1527 metrů) ve východním Grónsku. Cesta se jmenuje Via Sedna, je dlouhá 780 metrů a dosahuje obtížnosti 7b+. 

Via Sedna. Foto Ramona Waldner

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, pioletsdor.net