České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Luka Kranjc a Luka Lindič v Patagonii

Slovinští lezci mají k Patagonií silné vazby a do jejich bohaté lezecké historie nyní přibyla zajímavá nová kapitola díky nové linii v jižní stěně Aguja Poincenot.
Luka Krajnc a Luka Lindič vylezli v jižní stěně Aguja Poincenot v masivu Fitz Roy novou cestu, kterou nazvali „'Pot“. Prvovýstup uskutečnili ve dnech 23. až 26. únor 2024, obtížnost 750 m dlouhé cesty ohodnotili jako 6c, A3. Významné je, že oba lezci po návratu do El Chaltenu potvrdili, že nová cesta vede dosud neslezenými pasážemi a po 500 metrech se připojuje na linii Whillans. Po Whilans dosáhli oba Slovinci vrcholu.
O tento projekt oba usilovali od roku 2022. V roce 2022 to byl jejich první neúspěšný pokus o tuto linii. O stejnou linii se chtěli pokusit i v roce 2023 - počasí bylo ale v této době tak mizerné, že je vůbec nepustilo do stěny. Po letošním únorovém výstupu oba svorně uvedli, že se jim vyplatila trpělivost a novou cestu označili za zcela mimořádnou s mnoha klíčovými místy na trase.
Dvojice Krajnc a Lindič společně vylezla mnoho velmi těžkých cest v Alpách. Do Patagonie spolu poprvé vyrazili začátkem roku 2020 a při tomto jejich prvním výjezdu zvládli prvovýstup po cestě Mir v jižní stěně vrcholu Aguja Saint-Exupéry, který se nachází v Argentině blízko Cerro Chalten.

Zdroj: planetmountain.com, blackdiamondequipment.com, 24ur.com