České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní výstup na Monte Agner v Dolomitech

Ve dnech 27. až 29. prosince 2023 uskutečnila trojice výtečných lezců Simon Gietl, Lukas Hinterberger a Michael Wohlleben první zimní přelez cesty „Ultima perla“ v severní stěně Mt. Agner v údolí Valle di San Lucano v Dolomitech.
Přelez ve velkém stylu. To je přesně to, co Jihotyrolan Simon Geitl, Švýcar Lukas Hinterberger a německý lezec Michael Wohlleben předvedli, když v uvedených dnech jako první přelezli vysokou severní stěnu Agner po krásné kombinované jihotyrolské cestě a pak pokračovali po cestě Ultima perla.
V popisu celé akce trojice uvedla, že od úpatí stěny až pod ledopád (30 lanových délek) sledovali asi 800 výškových metrů jihotyrolskou linii, kterou ve dnech 17. - 18. 08.1967 vytvořili Heini Holzer, Günther Messner, Reinhold Messner. Pak pokračovali po mixové Ultima perla, kterou 23. listopadu 2023 jako první přelezli Bertoldo a Dellai. Led však nebyl kompaktní, přesto celou mixovou pasáž přelezli až na jednu délku volně. Na vrchol se jim podařilo dolézt třetí den, v pátek 29. 12. 2023, ve 13.00 hod. Po velmi krátkém pobytu na vrcholu rychle slanili a ještě za příšeří se v 17 hod. dokázali vrátil k autu.
Jedná se bezpochyby o významný zimní výstup v jedné z nejmohutnějších a nejdivočejších severních stěn v Dolomitech. S největší pravděpodobností je to také teprve druhý zimní výstup jihotyrolské cesty z roku 1967. První zimní přelez této cesty uskutečnili od 29. února do 4. března 1980 Čechoslováci Josef Rakoncaj a Jaromír Stejskal.
Po návratu všichni tři uvedli: „Nejtěžší úsek ledopádu už byl částečně nelezitelný a často příliš nebezpečný, protože led byl od skály oddělen a tento úsek jsme museli přelézt technicky. Zbytek velkolepého ledopádu bylo ale fantastické finále! Na vrcholu jsme byli docela unavení, ale neuvěřitelně šťastní! Vylézt 30 délek cesty Messner/Holzer k ledopádu a dvakrát bivakovat bylo zcela unikátní.“


Zdroj: alpin.de, lacrux.com, explorersweb.com