České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní přelez tří obtížných severních stěn v oblasti Mont Blancu za tři dny

Dva francouzští profesionální alpinisté Benjamin Védrines a Léo Billon vylezli na konci ledna 2024 ve třech dnech tři alpské severní stěny a to Petit Dru, Les Droites a Grandes Jorasses.

Jejich projekt „3 severní stěny za 3 dny“ - výstup severními stěnami na tři nejvýznamnější vrcholy masivu Mont Blanc v zimě a navíc třemi mimořádně obtížnými cestami je výzvou, kterou si jen málokterý alpinista dokáže představit. Benjamin Védrines a Léo Billon zvládli tento svůj sportovní sen opravdu parádně. Od 28. do 30. ledna vylezli postupně: Voie des Guides (850 m, ED+, M8+) na Petit Dru, Rhem-Vimal (1000 m, M7/M8) na Les Droites a No Siesta (1100 m, ED+), WI6, M8 X R) na Grandes Jorasses.

Za 3 dny, 3 severní stěny
Linie Voie des Guides je považována za jednu z nejtěžších cest v masivu Mont Blanc. Benjamin Védrines a Léo Billon předvedli na této cestě hned několik nových prvenství. Jejich výstup je jako první volný výstup této cesty a první výstup za jeden den - cestu zvládli bez přestávky za méně než 10 hodin.
Druhý den zvládli Rhem-Vimal v severní stěně Les Droites za 7 hodin a 14 minut. A třetí den potřebovali na linii No Siesta na Grades Jorasses 12 hodin. Podle znalců se jedná o vůbec nejrychlejší přelez této obtížné a spíše nechvalně známé 30-délkové cesty.

Skvělý týmový výkon
Když v úterý 30. ledna 2024 v 19 hodin po impozantním výstupu dosáhli vrcholu Grandes Jorasses, cítili oba, že se jim podařilo opravdu něco neobvyklého. Benjamin Védrines pak řekl. „V ledovém mrazu ve výšce 4100 metrů jsem skoro plakal, protože jsem se cítil zcela mimořádně. Pocit úspěchu byl opravdu neskutečný. Symbióza našeho lanového týmu opět zafungovala.“

Zdroj: alpinemag.com, planetmountain.com