České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup na Alpomish - nejvyšší horu Uzbekistánu

Američtí horolezci Eric Gilbertson a Andreas Frydensberg zamířili letos v létě do středoasijského Uzbekistánu. Jejich cílem byly nejvyšší vrcholy na východě země. Jejich cílem byl vrchol čtyřtisícovky Alpomish. Kromě prvovýstupu, který byl sám o sobě velmi hodnotný, zde prováděli rovněž i vědecký výzkum - Gilbertson se specializuje na měření výšky hor.

Při měření zjistil, že výška hory Alpomish je 4668 metrů. Chybu při měření uvedl plus minus 8 metrů. I při nejmenší možné výšce 4660 metrů, je to stále více než má nedaleký 4643 metrů vysoký Khazert Sultan, který byl dosud považovaný za nejvyšší horu Uzbekistánu. Gilbertson tak pravděpodobně našel nový nejvyšší bod tohoto státu. Něco podobného se mu již podařilo v případě Toga, Guinei, Guinei-Bissau, Gambie, Pobřeží Slonoviny a Saudské Arábie. Jde tak již o sedmý stát, v němž určil novou nejvyšší horu.

S jejich prvovýstupem je spojena ještě další mimořádnost. Pokud bude Alpomish uznán za nejvyšší horu Uzbekistánu, dvojice tím zdolala nejvyšší hory všech nezávislých států, které mají v názvu stán. Kvůli tomu projektu se vydali dokonce i na vysokou a nebezpečnou K2, nejvyšší horu Pákistánu nebo absolvovali též nebezpečný pochod přes minová pole pod vrcholem Noshaq, nejvyšším vrcholem Afghánistánu. Gilbertson uvádí, že kromě K2 jsou nejvyšší vrcholy dalších stánů téměř neznámé, a výstup na ně dle něj těžší, než výstupy na všech osmitisícovek.


V ákladním táboře. Foto Eric Gilbertson


U vrcholu Alpomish. Foto Eric Gilbertson


Nová cesta. Foto Eric Gilbertson

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com