České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Polsko-britský prvovýstup v Sikkimu

Ula Stopka-Farooqui a Kasia Piatek z Polska a Tom Davis-Merry a Thomas Simpson ze Spojeného království vyrazili letos v říjnu na východ Indie, do horské oblasti Sikkimu, která se nachází mezi Nepálem na západě, Tibetem na severu a Bhútánem na východě. Nejvyšší horou Sikkimu je osmitisícová Kangchenjunga. 

Poté co čtveřice získala lezecká povolení si postavila základní tábor ve výšce asi 3900 metrů na dně údolí u náboženské svatyně boha Šivy. Zde museli dlouho čekat kvůli nepříznivému počasí. Poté nocovali v 4650 metrech a 5100 metrech, aby se dobře aklimatizovali. Bohužel se však počasí opět zhoršilo, takže museli znovu čekat v základním táboře. 

Když se podmínky konečně zlepšili, vyrazili ke svému cíli, do té doby bezejmenné hoře, která dosahovala výšky asi 5500 metrů. Nocovali v 5200 metrech, odkud 14. října brzy ráno vyšli směrem k vrcholu. Na ten se všichni čtyři dostali v 10:30 ráno. Provedli měření, které upřesnilo výšku hory na 5595 metrů. Rozhodli se rovněž, že čerstvě vylezenou horu pojmenují jako Dhairya, což znamená nepálsky trpělivost. 


Dhairya. Foto Kasia Piatek


Pod horou. Foto Kasia Piatek


Nedaleko vrcholu. Foto Kasia Piatek

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua