České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Poláci a výstupy v Kyrgyzstánu

Polská trojice Tomasz Kujawski, Wojciech Mazik a Piotr Rozek vyrazila letos začátkem září do Ťan Šanu, jednoho z nejvyšších a největších pohoří světa. V národním parku Ala Archa, který se nachází nedaleko od hlavního města Biškeku a je proslulý svou lezeckou historií, strávili téměř 3 týdny.

V letošním roce zde bylo podle místních nejhorší počasí za posledních mnoho let. Silné bouře přinesly množství sněhu a také nesmírně silné větry. Ani to však Poláky nezastavilo. V rámci aklimatizace vystoupili nejprve na 4560 metrů vysoký Pik Učitěl, který patří mezi snadnější turistické vrcholy. Posléze vyzkoušeli první těžší cestu obtížnosti 5A na 4515 metrů vysoký Bejčečkej. Kvůli velmi špatným povětrnostním podmínkám se otočit pouhých 100 metrů pod vrcholem.

Následoval pětihodinový úspěšný výstup na 4810 metrů vysoký Pik Korona a to cestou Plotnikova o obtížnosti 5A. Poté se přesunuli do skalní stěny 4875 metrů vysoké hory Semjonov Ťan Šanský, která je nejvyšší horou oblasti Ala Archa. Zde chtěli přelézt Nikoferenkovu cestu obtížnosti 5b V+ A2. Podmínky ve stěně byly ale velmi nepříznivé, museli lézt technicky obtížnější cestu, ale i z ní se vrátili bez dosažení vrcholu.

Celou výpravu zakončili ve velkém stylu výstupem na 4777 metrů vysoký štít Svobodná Korea. Cestou Barbera obtížnosti 5B vystoupili až na vrchol. Po dosažení vrcholu stejnou cestou také sestoupili a zakončili tak velmi úspěšnou expedici.


Na ledovci. Foto PHZ


Ve stěně. Foto PHZ


Celá trojice. Foto PHZ


Cesta na štít Svobodné Koreji. Foto PHZ

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com