České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za třetím českým pokusem na Muchu Chhish

Již potřetí se vydali čeští horolezci pokusit se zdolat 7475 metrů vysokou Pákistánskou sedmitisícovky Muchu Chhish. Na první pohled by se mohlo zdá, že jde jen o vcelku bezvýznamný, i když vysoký vrchol v hřebeni Batura, který kulminuje na vrcholu Batura Sar I, který je s výškou 7795 metrů 25. nejvyšší hora světa. Zdání ovšem klame. Muchu Chhish je totiž v současnosti nejvyšší nezdolaná hora na světě, na kterou je možné získat povolení. V Bhútánu totiž leží ještě vyšší Gangkhar Puensum, na něj ovšem bhútánské úřady povolení z mnoha důvodů nevydávají.

Legálně tedy horolezci nikam výše, než na Muchu Chhish nemohou, pokud tedy chtějí na některém vrcholu stanout jako první. Proto právě Muchu Chhish přitahuje dost pozornosti. Proběhlo zde řada pokusů, ať už horolezců z Řecka či Španělska. A v neposlední řadě se o výstup v letech 2020 a 2021 pokoušeli i Češi. V roce 2020 se dostali 6300 metrů vysoko, o rok později ještě o 300 metrů výše.

Letos se vrátili na další pokus. Tentokrát přijela naše výprava ve velmi silném složení Pavel Bém, Radoslav Groh, Pavel Kořínek a Tomáš Petreček. Pavel Bém je známý několika výstupy na osmitisícovky, Radoslav Groh a Tomáš Petreček často lezou s Markem Holečkem a Pavel Kořínek se zapsal do povědomí prvním českým výstupem na těžkou sedmitisícovku Minya Konka.

I tentokrát Češi zvolili cestu z jihu. Na rozdíl od předchozích let se ovšem rozhodli aklimatizovat jinde, konkrétně na Spantiku. To se ukázalo jako dobrá volba. Pavel Bém a Radoslav Groh se dostali až na vrchol této hory do výšky 7027 metrů, Petreček a Kořínek strávili noc nad 6000 metry. Bohužel zde ale měla Petrečkova přítelkyně nehodu a musela být přepravena do nemocnice.

Poté se výprava přesunula pod Muchu Chhish, kde nastala hlavní část expedice. Na místě byl i konkurenční tým z Norska, který se však vzápětí rozhodl ustoupit a Češi zůstali na hoře sami. Poměrně rychle postupovali v budování výškových táborů a nakonec dokonce bivakovali těsně pod vrcholem. Jenže se naneštěstí zhoršilo počasí, takže místo plánovaného útoku na vrchol čekali ve stanech zda se počasí umoudří a bílá tma pomine. To se však bohužel nestalo a následoval tak rychlý sestup. Čeští horolezci tak tentokrát byli nesmírně blízko úspěchu, ale Mucu Chhish nakonec i tentokrát odolala.


Pochod do hor. Foto Muchu Chhish Czech Expedition


Pavel Bém na vrcholu Spantiku. Foto Muchu Chhish Czech Expedition


Stany na svazích hory. Foto Muchu Chhish Czech Expedition

Text: VŠ
Zdroj: Facebook expedice Muchu Chhish 2023