České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál a jarní sezóna 2010

Jarní sezóna v Nepálu začala na plné obrátky, jak ostatně potvrzují i zprávy z Annapurny. Přinášíme vám několik zpráv týkajících se této sezóny:

V roce 2010 je na území Nepálu evidováno celkem 326 vrcholů, na které je povoleno pořádat horolezecké expedice – celkem 293 je pod správou nepálské vlády, 33 spadá pod Nepal Mountaineering Association (NMA). Do konce dubna 2010 vydala vláda povolení celkem osmdesáti expedicím. Na 33 vrcholů pod správou NMA byly vyřízeny permity pro celkem 358 expedic. Tibetská strana hlásí celkem 65 expedic včetně týmů usilujících o výstup na Mt. Everst.

Zleva: Dawa Steven a Apa Sherpa na Smíchovském festivalu alpinismu 2009

Expedice Eco Everest Expedition je již v base campu pod Everestem. Cíle jsou jasné: Ze základního tábora odnést 6000 kg odpadu a z míst nad druhým výškovým táborem 1000 kg! Vyvrcholením horolezecké části expedice by měl být jubilejní 20. výstup Apy Sherpy na vrchol Mt. Everestu.

Služby expedicím se neustále zlepšují – pod Mt. Everestem bude fungovat specializovaná klinika Everest-ER clinic pod záštitou Himalayan Rescue Association. Také dovednosti a zkušenosti Šerpů doznaly podstatného zlepšení. V březnu mnoho z nich absolvovalo lezecký kurz a kurzy vysokohorské medicíny a záchrany. Odborné kurzy za sebou mají dokonce i kuchaři. Lezecké dovednosti si mohli Šerpové poměřit také na lezeckých závodech Everest Sherpa Climbing Competition, které se uskutečnily na začátku dubna. První skončil Ringen Pemba Sherpa, druhý Ang Samdu Sherpa následován Pemba Nuru Sherpou.  

Zdroj: Asian Trekking