České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Legenda Andrej Karničar senior – Češka koča

Legenda Andrej Karničar senior – Češka koča

25. listopadu 2023 se v Jezersku, krásné vesnici pod hřebeny Kamnických a Savinjských Alp, sešla početná rodina Karničarů na mimořádném vzpomínkovém setkání. Právě tento den se před 100 lety narodil Andrej Karničar, kterého nejen Karničarové, ale i Jezersko a celé okolí po domácku nazývali „otec Andrej“. Více než 60 následovníků „otce Karničara“ i mnoho dalších s láskou uctili jeho památku. Andrej Karničar senior byl charismatický vzor a vůdčí osobnost, na kterého všichni v Jezersku vzpomínají jako na průkopníka a učitele lyžování. Legendou se stal ve spojení s chatou Češka koča, kde vládl nejprve v letech 1949-1950 a pak v období 1960-1996. Jméno Andreje Karničara seniora je spojeno i se začátkem novodobé historie česko-slovinské vzájemnosti. Nezapomenutelná zůstane historicky neopakovatelná oslava 90 let chaty Češka koča, na které se v neděli 5. srpna 1990 sešlo 2500 návštěvníků. Na oslavě byli po několik desítek let trvající pauze ve vzájemné komunikaci přítomni i zástupci tehdejšího Svazu turistiky, členové oficiální delegace československé vysokohorské turistiky. Oslava se stala i jedním z mezníků novodobé česko-slovinské vzájemnosti.
Andrej se svou ženou Anicou rozšířili rodinu Karničarových o 6 potomků – většina z nich byla sportovně založená, někteří se stali správcem chaty Češka koča. Davo a Drejc patřili v 90. letech ke špičce světových sportovních skialpinistů, Davo sjel nonstop na lyžích jako první člověk na světě z vrcholu Everestu do BC.
 


Legenda slovinského alpinismu a planinstva Andrej Karničar v roce 1985, foto: Drejc Karničar


Připomenutí 100 let narození Andreje Karničara – více než 60 jeho přímých následovníků i mnoho dalších uctili 25. 11. 2023 v Jezersku památku „otce Andreje“. Foto: Tina Dokl.


Památná oslava 90 let chaty Češka koča proběhla 5. srpna 1990, foto: Ladislav Jirásko