České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2 letos na vrchol nikoho nepustila – skyrunner Stangl o svém výstupu lhal!

V srpnu jsme vás informovali o senzačním sólo výstupu skyrunnera Christiana Stangla (44). A je tu další senzace... Rakouský alpinista totiž lhal a na vrcholu vůbec nebyl. Pákistánský alpinistický svaz Stanglovi jeho výstup na K2 kvůli nesrovnalostem v jeho výpovědi nikdy neuznal. O jeho výstupu silně pochybovali i horolezci, kteří se o K2 pokoušeli ve stejném období. Společně se Stanglem vystupoval i rumunský horolezec Zsolt Torok, který si nedokázal vysvětlit fakt, že ve třetím výškovém táboře našel Stanglovu výzbroj nutnou ke zdolání vrcholu. Jak nakonec prozradila údajná „vrcholová fotografie“ (fotka v pravém horním rohu), třetí výškový tábor byl patrně Rakušanovým maximem.

Zde je srovnání fotky ze třetího výškového tábora a fotografie pořízené Stanglem údajně na vrcholu (zdroj: www.outdoorchannel.de):


V rozhovoru pro televizi ORF Stangl otevřeně přiznal, že na vrcholu nebyl a omlouvá se za tuto lež. Dále dodává: „Byl jsem na pokraji své existence – ve stavu transu, v němž jsem si vsugeroval, že stojím na nejvyšším bodě. Během těch tří let a dohromady sedmi neúspěšných pokusů o vrchol jsem si na sebe vytvořil silný tlak, ale obava z prořeknutí se byla ještě silnější.“

Ve statistice výstupů na K2 tak bude v kolonce roku 2010 stát „no summit“.

Web Christiana Stangla: www.skyrunning.at