České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jarní himálajská sezóna začíná – máme se na co těšit!

Na osmitisícovkách se letos vedle tradičních komerčních expedic dočkáme i seriózního horolezectví a nejryzejšího alpinismu. Přinášíme přehled zajímavých projektů, kterých je na letošní jarní sezónu naplánováno vskutku hodně!

 


 

Mt. Everest (8848 m)

Švýcarský extrémní horolezec Ueli Steck by rád uskutečnil extrémní traverz Everest (8848 m)Lhotse (8516 m). Více ZDE.

Ralf Dujmovits – první (a dnes stále jediný) německý horolezec, který stanul na všech čtrnácti osmitisícovkách, touží splatit dluh na Mt. Everestu, kde dříve využil kyslíkového přístroje. Letos by se na vrchol podíval stylem „by fair means“. Více ZDE.

O rychlostní rekord ze severní strany se pokusí známý extrémní mountainrunner a skialpinista Kilian Jornet Burgada (ESP).

Rekord z jiného soudku se pokusí překonat Min Bahadur Sherchan. Pětaosmdesátiletý Nepálec by rád překonal dosavadní rekord (80 let) Japonce Yuichiro Miury z rku 2013. Více ZDE.

Výstup bez kyslíku, což je na Mt. Everestu po právu označováno za respektu hodný výkon, plánuje celá řada lezců. Jedním z nich je i Ferran Lattore, který na nejvyšší hoře světa plánuje dokončit Korunu Hilámaje. Dalšími „no O2 Summitery“ by se rádi stali: Japonec Nobukazu Kuriki, Maďaři Dávid Klein a Szilárd Suhajd, Rumun Horia Colibasanu, Justin Ionescu, Brit Niel Mark Ward, Yannick Graziani, Hans Wenzel, Američané Adrian Ballinger, Cory Richards a Peruánec Richard Hidalgo.
 

Kangchenjunga (8586 m)

Na třetí nejvyšší osmitisícovce se dočkáme pravděpodobně největší výzvy letošní sezóny! Italská dvojice Simone Moro a Tamara Lunger by ráda uskutečnila traverz celého masivu vedoucí přes čtyři osmitisícové vrcholy. Jedná se o nejvýše položený traverz na světě.

Na Kangchenjungu se chystá také trojice nepálských žen, výstup mají v plánu po normální cestě.


Simone Moro & Tamara Lunger
 

Lhotse (8516 m)

Vyřešit himálajský problém 21. století, jak průstup obrovskou jižní stěnou čtvrté nejvyšší hory světa nazval Reinhold Messner, se již popáté pokusí jihokorejská legenda Sung-Taek Hong. Více ZDE.

Makalu (8485 m)

Čtyřčlenná polská expedice vedená Pawłem Michalskim by se ráda pokusila o výstup na Makalu (4. dubna 2017 již dosáhli C1, 6400 m) a následně na Lhotse. O stejný double bude usilovat i Němec Thomas Lammle.

Cho Oyu (8201 m)

Velmi sledovaný letos bude mezinárodní tým složený ze čtyř špičkových himálajských lezců: Louis Rousseau, Adam Bielecki, Rick Allen a Felix Berg. Jejich cílem bude obrovská čtyři kilometry široká a dva kilometry vysoká severní stěna šesté nejvyšší hory světa. Rádi by touto unikátní a dodnes minimálně probádanou stěnou prostoupili po nové cestě v její centrální části.

Dhaulagiri (8167 m)

Na vrcholu „Bílé hory“ by si rád na hlavu nasadil himálajskou korunu legendární slovenský horolezec Peter Hámor, který bude usilovat o svou 14. osmitisícovku. Více ZDE.

Španělský himálajský vlk Carlos Soria (!78) se na Dhaulagiri pokusí o svojí třináctou osmitisícovku. Do Koruny Himálaje mu zbývá ještě Shisha Pangma.

 
Peter Hámor

 

Annapurna (8091 m)

Další sen v podobě výstupu na čtrnáctou osmitisícovku si bude chtít splnit zkušený italský pár Nives Meroi a Romano Benet. Nives by se tak stala teprve čtvrtou ženou a po Gerlindě Kaltenbrunnerové druhou horolezkyní v historii, která Korunu Himálaje zvládla bez použití umělého kyslíku.


Nives Meroi a Romano Benet

Shisha Pangma (8027 m)

Nové cesty by se také mohla dočkat impozantní jižní stěna nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek. Pokusí se o to špičkoví alpinisté David Göttler (D) a Hervé Barmasse (ITA), kteří v únoru podstoupili tvrdý trénink v Solo Khumbu společně s Ueli Steckem.

 

Zdroje: Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY