České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvě nové cesty v Nepálu

Americký horolezec Joshua Jarrin a jeho ekvádorský kolega Oswaldo Freire vytvořili letos na podzim v Nepálu jeden z nejlepších počinů této horolezecké sezóny. Dvojice společně vystoupila po nových cestách hned na dvě nepálské šestitisícovky. 

V oblasti Langtang Himal, která je dobře známá i turistům, neboť je velmi blízko hlavního města Káthmándú a vede zde jeden z nejznámějších treků, se jejich cíle stala 6567 metrů vysoká hora Yansa Tsenji nazvaná také Dragpoche nebo Dhagpache. Východní stěnu tohoto vrcholu, který byl poprvé zpřístupněn v roce 2003, zvládli alpským stylem. 

Ekvádorsko-americká dvojice nastoupila do stěny 27. října pozdě večer. Postupovali rychle a bez odpočinku. Na exponované cestě byli často vystaveni lavinám z prachového sněhu a hrozily i padající kameny. I přes několik nepříjemnějších situací se jim ale dařilo udržovat konstantní tempo. Lezli nepřetržitě celou noc i den. Po 19 hodinách lezení stanuli na vrcholu 28. října krátce před 19 hodinou. Na vrcholu byla ale velká zima, proto se jen občerstvili a vzápětí zahájili sestup. Ten jim trval dalších deset hodin. Do základního tábora se vrátili bez zásob vody i jídla, vyčerpaní, ale šťastní. 

Novou cestu pojmenovali Between Fairies and Unicorns (česky Mezi vílami a jednorožci) a její obtížnost označili jako ED M4+ WI5+, sklon cesty dosahuje až 90 stupňů. 

Protože měli v plánu další prvovýstup, hned po úspěšném přelezení Yansa Tsenji se přemístli nedaleko na jihovýchod do nepálského vnitrozemí a zamířili na 6387 metrů vysokou horu Ganchenpo. Zde se rozhodli pro výstup severní stěnou. Po přesunu ale museli čekat na zlepšení počasí.
Vyrazili proto až 3. listopadu. Měli informace, že stěna je hodně zaledněná, a to by mohla být výhoda pro rychlou akci. Výstup přímou linii středem severní stěny se jim podařilo zvládnout velmi rychle za pouhých 13 hodin. Dalších 5 a půl hodiny jim trval sestup. Přestože panují určité nejasnosti kvůli nelegálním výstupům, které byly v této oblasti běžné zejména v 70. letech minulého století, jedná se téměř jistě o první průstup severní stěny této šestitisícovky a dost možná i o první výstup na její vrchol vůbec. Nová cesta se jmenuje Cold Therapy, její převýšení je 1000 metrů, sklon až 90 stupňů a obtížnost AI4+ TD/TD+. 


Ve stěně. Foto Oswaldo Freire


Severní stěnou. Foto Oswaldo Freire


Pohled na Langtang Himal. Foto Oswaldo Freire


Nedaleko vrcholu. Foto Oswaldo Freire


Cold Therapy. Foto Oswaldo Freire


Nová cesta. Foto Oswaldo Freire

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com