České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Další prvovýstup v režii Roberta Jaspera a spol.

Horolezec Robert Jasper společně s dalšími německými kolegy Jörnem Hellerem a Ralfem Gantzhornem podnikl další extrémní expedici. Jak už to u těchto německých dobrodruhů bývá – náročný podnik to nebyl pouze z hlediska výstupu ale také kvůli přístupu k hoře a tvrdým povětrnostním podmínkám. Tentokrát se plavili celých 11 dní lodí ke břehům Ohňové země (Chille) a probíjeli se džunglí plnou nebezpečných bažin, aby se pokusili o výstup na vrchol Monte Sarmienta (2145m). Na čtvrtý pokus ho zdolali alpským stylem severní stěnou. Obtížnost cesty, kterou nazvali po prvních dobrodruzích v této oblasti „La Odiesa de Magellanes“, ohodnotili stupněm WI4. Výstup byl celkem 20 km dlouhý a s návratem zpět do základního tábora trval 39 hodin.

V této části Patagonie vzdálené 100 mil od civilizace vládne velmi drsné počasí – bouřka a silný vichr je zde na denním pořádku, o čemž se přesvědčilo i několik předchozích expedic (ztroskotalo jich zde údajně na 30). Jasper a jeho tým vyrazili k vrcholu celkem čtyřikrát – vždy se museli probíjet hustou džunglí, za níž následoval ledovec s nebezpečnými trhlinami, a potom přišla na řadu hora s velmi nehostinným počasím. Poslední pokus 1. dubna se vyplatil – udělalo se dvacetihodinové okno dobrého počasí, kterého němečtí horolezci využili. Robert Jasper k tomu dodává: „Že jsme byli úspěšní, považuji spíše za náhodu – byli jsme ve správný čas na správném místě.“

Robert Jasper bude společně s jeho ženou Danielou (rovněž špičkovou horolezkyní) jednou z hlavních osobností Smíchovského festivalu alpinismu 2010, který se letos uskuteční ve dnech 19. – 21. 11.

Zdroj: osobní stránky Roberta Jaspera www.robert-jasper.de