České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Český prvovýstup na Tengi Ragi Tau

Trochu nenápadně, mimo zájem hlavních médií, působili letos v říjnu v Nepálu čeští horolezci Marek Disman, Jan Kreisinger a Jakub Vlček. Pro svůj výstup si vybrali více než kilometrovou západní stěnu 6938 metrů vysoké hory Tengi Ragi Tau v centrálním Nepálu. Ta se nachází na pomezí horských skupin Rolwaling a Mahalangur.

Západní stěna Tengi Ragi Tau byla bez jediného výstupu až do roku 2019. První úspěšný výstup opomíjenou stěnou se podařil dvojici americlých lezců Tino Villanueva a Alan Rosseua, kteří za tento výstup získali Zlatý cepín pro rok 2019. Na podzim téhož roku uspěli ještě Silvan Schüpbach ze Švýcarska a Symon Welfringer z Francie, kteří vytvořili linii na o něco nižší severní vrchol.

Čeští horolezci se o první výstup pokusili již v roce 2021, tehdy to byli Jan Kreisinger a Karel Roudnický. Letos si Jan Kreisinger vybral jiné dva kamarády – Marka Dismana a Jakuba Vlčka. Do Nepálu dorazili v polovině října a po nezbytné aklimatizaci se 29. října pustili do lezení. Původně lezla celá trojice, ale Jan Kreisinger se necítil dobře a proto se rozhodl vrátit. Disman a Vlček pak sami přelezli ještě téhož dne téměř celou stěnu a večer našli pěkné místo pro bivak. Následující ráno dolezli na hřeben, nepokračovali ale až na hlavní vrchol. Spokojili se s nejvyšším bodem hřebene v jejich blízkosti. Označili to za logický konec trasy. Stejný den sestoupili zpět do bivaku, v němž přečkali další noc. Dne 31. října pak po cestě výstupu ve večerních hodinách sestoupili do předsunutého základního tábora (ABC) odkud se v dalších dnech přes sedlo Tashi Laptsa (5755 m) vrátili do základního tábora (BC).

Linii pojmenovali na počest Jana Kreisingera Honzova cesta. V západní stěně vytvořili čeští lezci teprve třetí cestu. Obtížnost cesty označili M5, cesta překonává převýšení 1300 metrů a dosahuje sklonu až 80 stupňů.

 
Lezci ve stanu. Foto Marek Disman


Při výstupu. Foto Marek Disman


Ve stěně. Foto Marek Disman


Oslava úspěchu. Foto Marek Disman


Nová cesta. Foto Marek Disman

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua, wspinanie.pl