České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Český prvovýstup na Cholatse

Letošní rok je pro české horolezce ve vysokých horách opravdu vydařený. Na jaře vytvořili novou cestu na nepálský Sura Peak Matěj Bernát a Marek Holeček, na podzim uspěli na Tengi Rgai Tau Marek Disman a Jakub Vlček. V říjnu pak vyrazili do Nepálu na Cholatse i Zdeněk Hák a Radek Groh a společně s nimi i další trekaři nebo lezci, kteří chtěli na vrchol Cholatse vystoupit po jednodušší cestě. Jedním z nich byl též Jan Ros ze Strážnice. Celá skupina úspěšně zvládla aklimatizační výstup na trekingový vrchol Lobuche. O několik dní později však došlo k smrtelné nehodě Jana Rose. 

Celý zbytek výpravy byl nešťastnou smrtí Jana Rose značně poznamenán. Groh a Hákem se však nechtěli vzdát svého projektu a proto se po několika dnech odpočinku vrátili ke svému původnímu plánu a nastoupili do západní stěny Cholatse. Ta nebyla až dosud přelezena. 

Do stěny vyrazili 1. listopadu, ten den vylezli až do 4900 metrů, kde museli kvůli objektivnímu bivakovat v ledové jeskyni. Následující den již ve dvě hodiny ráno ale pokračovali v náročném lezení obtížným terénem. Při výstupu nenašli žádné vhodné místo pro bivak a proto se nakonec rozhodli dolézt ten den až na vrchol. Po 15 hodinách lezení dosáhli druhý den vrcholu. Ten den překonali 1500 výškových metrů. Na v rchol dolezli až v 17:30 odpoledne a proto se po krátké pauze rozhodli sestoupit. První čás sestupu absolvovali za tmy, vhodný bivak našli ve výšce 5600 metrů. Následující den sestoupili až do základního tábora. Novou cestu věnovali zesnulému kamarádovi Janu Rosovi. 


Radoslav Groh ve stěně. Foto Zdeněk Hák


Skrze strmý led. Foto Zdeněk Hák


Přes skály, ale stále v ledu. Foto Zdeněk Hák


Groh ve strmém úseku. Foto Zdeněk Hák


Groh při sestupu. Foto Zdeněk Hák


Nová cesta. Foto Zdeněk Hák

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, lezec.cz