České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Britský prvovýstup v západním Nepálu

Tim Miller and Paul Ramsden, čerství držitelé nejprestižnějšího horolezeckého ocenění Zlatý cepín, který získali za jejich loňský výstup na Jugal Spire, si letos vybrali za svůj cíl 6564 m vysoký vrchol Surma Sarovar. Ten se nachází v oblasti Jugal Himal až na západě Nepálu a blízko hranice s Tibetem a Indií. 

Už jen příjezd do uvedené oblasti a následující příchod do základního tábora byl velice náročný. Museli překonat několik rozbouřených řek a krajinu poničenou zemětřesením, které Nepál krátce předtím zasáhlo. A když už se jim podařilo do oblasti proniknout, museli prozkoumat poměrně rozsáhlou oblast, aby se mohli rozhodnout, kterou cestou se vydají na vrchol. 

Surma Sarovar zvolili především proto, že na tomto vrcholu dosud nikdo v historii nestál. Britové se nakonec rozhodli k výstupu západní stěnou. Celá akce jim trvala osm dní. První den došli ze základního tábora k úpatí stěny, další čtyři dny strávili ve stěně, dva dny jim trval sestup a poslední den se vraceli do základního tábora. Obtížnost cesty ohodnotili jako ED, její převýšení je 2100 metrů.

Ramsden prohlásil, že jde pravděpodobně o nejodlehlejší místo, kde kdy byl a navíc se jim podařilo udělat skvělý výstup na dosud nevylezenou horu. Ocenil přitom také práci jejich kolegů Hamishe Frosta a Matta Glenna, kteří s nimi byli v základním táboře a pokusili se o dva prvovýstupy na sousední hory. Oba tyto pokusy se ale kvůli nebezpečným podmínkám ve stěně nepodařily. 


Ramsden ve stěně. Foto Tim Miller


Brodění sněhem. Foto Tim Miller


Na Surma Sarovar. Foto Tim Miller


Ve steně. Foto Tim Miller


Celá výprava. Foto Tim Miller


Celá cesta západní stěnou. Foto Tim Miller

Text: VŠ
Zdroje: 4sport.ua, explorersweb.com