České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bratři Pouovi a nová cesta v Peru

Katalánští bratři Eneko a Iker Pouovi patří mezi nejlepší a nejuniverzálnější horolezce současnosti. V minulosti se jim podařilo množství skvělých prvovýstupů ve velkých skalních stěnách i ve vysokých horách a to po celém světě. Již v loňském roce zaujali odbornou veřejnost svou sérií nových cest v peruánských Andách.

Letos v létě navštívili na popud svého sponzora, kterým je firma The North Face, Pákistán. Zde vytvořili krásnou cestu na vrchol Trango II. Z tohoto projektu měli velkou radost, po roce se ale rozhodli vrátit znovu do Peru. Jejich cílem se tentokráte stal vrchol Ranrapalca (6162 m). Ten se nachází v pohoří Cordillera Blanca na území národního parku Huascarán. Vrátili se k severozápadní stěně této hory, letos se k nim přidal i domácí lezec Micher Quito.

Do stěny vyrazili již koncem srpna. Během dvou dnů se jim podařilo stěnu přelézt a dostat se až na vrchol. V severozápadní stěně Ranrapalcy tak vytvořili první cestu, kterou nazvali Ye Pa‘ Cholo. Délka cesty je 1200 metrů, sklon až 80 stupňů a obtížnost 6b. Při výstupu každý nesl na zádech dvacetikilový batoh. Lezení stěnou bylo velmi obtížné proto, že vlivem veder v průběhu letní sezóny byla skála ve stěně zvětralá a lezci byli neustále vystaveni padajícímu kamení.  Na to málem doplatil Eneko Pou, kterého při jednom ze slanění zasáhl velký skalní blok. Přestože byl otřesený a zraněný, byl schopen dál sestupovat sám. Do BC se nakonec dostali v pořádku. Dle vyjádření bratří Puových to byl jeden z nejhodnotnějších a nejtěžších výstupů jejich života.


V severozápadní stěně. Foto Hermanos Pou


Při lezení. Foto Hermanos Pou


V bivaku. Foto Hermanos Pou


Nová cesta. Foto Hermanos Pou

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl