České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americký prvovýstup v severní stěně Jannu

O jeden z nejlepších výstupů letošního roku, možná dokonce posledního desetiletí, ve vysokých horách se postarali američtí horolezci Matt Cornell, Jackson Marvell a Alan Rousseau. Počátkem října se jim podařilo alpským stylem prostoupit novou cestu v obří severní stěně sedmitisícovky Jannu (7710 metrů). 

O  cestu se Rousseau poprvé pokoušel s Marvellem v roce 2021, tehdy jim však plány překazilo špatné počasí. Na další rok Rousseau dostal znovu grant od Amerického horolezeckého svazu, a znovu se tedy vrátil. Tentokrát jej kromě Marvella doprovázel i Matt Cornell. V tomto rpce lae trojice neuspěla  ze zdravotních důvodů Marvell a také kvůli špatnému počasí 

Trojice dostala grant i potřetí a proto již v září všichni zamířili do východní části Nepálu, kde sedmitisícovka Jannu leží. Již 7. října všichni tři vyrazili do stěny. Celá výstup jim trval 7 dní, 13. října sestoupili. 

Zasloužili se tak o první průstup severní stěny Jannu alpským stylem po nové cestě. Ta sice v dolní části kopíruje trasu ruského týmu z roku 2004 a v horní části severozápadní hřeben, ale prostřední nejtěžší část je zcela nová. Podle Marvella byla nejnáročnější hlavně skalní pasáž ve výšce 7000 – 7500 metrů, kterou jim trvalo prostoupit dva dny. Bivaky na strmých svazích tohoto úseku byly dosti nepříjemné.  

Novou cestu trojice pojmenovala Round Trip Ticket. Její obtížnost ohodnotili jako M7 AI5+ A0. Převýšení cesty pak dosahuje úctyhodných 2700 metrů. Ačkoliv šlo o nesmírně náročný výstup, trojice jej zvládla bez jediného pádu. Cornell přirovnal náročnost cesty k tomu lézt El Capitan ale celý zledovatělý, třikrát vyšší a ve výšce 7000 metrů. 


Severní stěna Jannu. Foto Grand Himalayan Treks & Expedition


Pod stěnou. Foto Matt Cornell


Na ledovci. Foto Matt Cornell


Postup ve stěně. Foto Matt Cornell


Při lezení. Foto Matt Cornell


V bivaku. Foto Matt Cornell


Ve stěně. Foto Matt Cornell


Horní partie stěny. Foto Matt Cornell


Nová cesta. Foto Matt Cornell

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, wspinanie.pl