České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americké lezkyně a výstupy v Grónsku

Přední americké skalní lezkyně Fay Manners a Michelle Dvorak odjely letos v létě na sever do Grónska, aby se ve východní části tohoto největšího ostrova světa pokusily o vylezení několika těžkých stěn. Původně zamýšlely lézt pouze ve dvojici, nakonec se však na jeden z výstupů spojily s německou dvojicí Martin Feistl a Felix Bub.

Jejich prvním cílem byla skalní věž Siren Tower, pak si vyhlédly linii na sousední Father Tower. Rozhodli se lézt na lehko a na jeden zátah, nikoliv tedy obvyklým bigwallovým lezením s vytaháváním vybavení a zásob.
Do stěny nakonec nastoupili ve třech, Felix Bub měl zdravotní obtížně a musel proto zůstat dole. Martin Feistl úspěšně jako první přelezl klíčový 65 metrů dlouhý úsek obtížnosti 7b+. I další délka však byla díky úzké strmé spáře dosti obtížná. První den dolezli až na hřeben, kde zabivakovali a druhý den stoupali po hřebeni k vrcholu. Toto lezení už bylo sice technicky snadné, ale exponované. Postupovali tedy poměrně zdlouhavě, na vrchol se dostali až po sedmi hodinách. Ještě téhož dne dokázali sestoupit až k úpatí stěny. Cestu nakonec ohodnotili obtížností 7b+, její délka je 765 metrů. Cestu nazvali  Mental Breakdown, protože v jednom okamžiku při rozmotávání dlouhých lan se  Michelle Dvorak rozplakala.

Pak si ženské duo Dvorak a Manners půjčilo lodě a dojelo do nedalekého fjordu. Zde si kondičně dobře připravené lezkyně za cíl zvolily skalní věž Chastity. Přelez uskutečnily severní stěnou po cestě o obtížnosti 6c+, jednalo se hlavně o spárové lezení. Délka cesty je 370 metrů a Američanky jí pojmenovaly Princess Brides. Po loňském výstupu dvojice Fabresse a Villanueva O’Driscolla jde teprve o druhý výstup na tento vrchol.


Lezecká oblast. Foto Felix Bub


Při odpočinku. Foto Fay Manners


Pohled dolů. Foto Fay Manners


Nová cesta na Father Tower. Foto Fay Manners

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com