České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zprávy z Cho Oyu

 

Nedávno jsme vás informovali o expedici Leopolda Sulovského, jejíž cílem je prvovýstup na osmitisícový vrchol Cho Oyu (více ZDE). Nyní přinášíme první ohlasy členů z 11. září z base campu:

Po čtyřdenní aklimatizaci v Base campu (5700 m) jsme vyrazili do našeho depositu (6020 m). Cesta nám trvala 5,5 hodiny a z poloviny byla společná s normálkou, pak jsme museli hledat cestu sami a na místo jsme došli za hustého sněžení v 18 hodin.
Stěnu jsme bohužel neviděli, byla v mracích, ale příležitost snad jěště bude :-))). Na místě depositu jsme vysypali lezecký materiál a "běželi" dolů na skvělý guláš, který nám připravili Jose s kuchařem. Cestou zpět jsme se snažili najít cestu přes ledovec a dole jsme byli kolem 20.45, celkem hodně hotoví. Ještě jedna vynáška a bude to, doufáme, jiné.

Malé provozní resumé:
- Jose chytil angínu, má horečku a nasadil si antibiotika
- každý den přichází cca 1-3 expedice, časem tu vyroste malé město (cca 500 lidí) a na záchod budeme chodit on line
- jinak, máme nový záchod, to je zážitek, nejvíce dostal zabrat při ochutnávce kvalitního a dobrého otického zelí, bohužel na to nebyly připraveny naše žaludky a třeba Kamil jej navštívil 6x za noc a kupodivu vydržel (záchod i Kamil)
- také jsme postavili sprchovací stan a ikdyž sněží, je při intenzitě slunce vytopen tak, že člověku není zima, takže luxus :-)))
- chystáme se postavit ABC pod stěnou, no, zatím to ale vypadá, že zavazadla neopustí base camp

Na fotografii jsou červeně vyznačené již vystoupené cesty, zeleně je vyznačen plánovaný český prvovýstup

Zdroj - web expedice www.chooyu2009.cz