České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní úspěch na Manaslu

Na osmitisícovky se v posledních letech vydává tisíce lidí ročně. Nejvíce zatížené jsou přitom nejvyšší hora světa Mount Everest a také Manaslu, která bývá považována za relativně jednoduchou a proto na ní sbírají zkušenosti ti, kteří chtějí vystoupit na svou první osmitisícovku.


Normální cesta na Manaslu, kterou byla použita i při tomto výstupu. Foto Alliance Treks

Z mnoha horolezců, kteří míří na osmitisícovky si ale jen málo týmů troufá na zimní výstupy a ještě méně je těch, kteří uspějí. Manaslu vylezli v zimě poprvé Poláci. Maciej Berbeka a Riszard Gajewski stáli na vrcholu 12. ledna 1984. Jejich výstup byl navíc mimořádně hodnotný, neboť dokázali zopakovat těžkou Messnerovu cestu jižní stěnou. Od té doby proběhlo na Manaslu několik pokusů o zimní výstup, avšak žádný nebyl úspěšný.


Alex Txikon a Simone Moro s nepálskými kolegy v prvním táboře. Foto Alex Txikon 

Několikrát se o výstup snažil i italský specialista na zimní výstupy Simone Moro, který první neúspěšný pokus absolvoval s další Italkou Tamarou Lunger. V následujících letech se o výstup pokoušel s baskickým horolezcem a také zimním specialistou Alexem Txikonem. 


Alex Txikon na Manaslu. Foto Alex Txikon

Koncem loňského roku 2022 se Moro s Txikonem vydali do Nepálu znovu a jejich cíl byl opět zimní Manaslu. Po fázi aklimatizace začali výstup na Manaslu až 21. prosince, kdy již začala astronomická zima. Základní tábor postavili koncem prosince o téměř kilometr níže, než při posledních dvou pokusech. S oběma Evropany lezlo také několik domácích Šerpů. 


Simone Moro poté co se rozhodl sestoupit. V povzdálí Alex Txikon a Chhepal Šerpa postupující výše. Foto Simone Moro

Počátkem ledna zčali postupovat do vyšších partií hory. Ve středu 4. ledna se dostali do tábora číslo dva. To už však s nimi nebyl Ital Simone Moro, který musel sestoupit kvůli problémům se zažíváním. Ostatní ale pokračovali výše a následující den se dostali do tábora číslo tři ve výšce 6900 metrů. Zprávy sice nenaznačovaly, že by se už teď měli pokoušet o vrchol, avšak povětrnostní podmínky byly příznivé a tým chtěl využít zejména malou rychlost větru. 


Alex Txikon ve třetím výškovém táboře. Foto Alex Txikon

Nestavěli proto ani obvyklý čtvrtý tábor ve výšce 7400 metrů a vydali se rovnou k vrcholu. 6. ledna v 9:30 ráno dosáhli jako druhá výprava v historii vrcholu v zimním období – 39 let po Polácích. Uspěl nejen Alex Txikon, ale i Šerpové Tenjen, Pasang Nurbu, Mingtemba, Chhepal, Pemba Tasi a Gyalu. Pro Alexe Txikona to byl po podzimním úspěchu v roce 2008 jeho druhý výstup na Manaslu. Alex Txikon při expedici nepoužíval umělý kyslík, zatímco všichni Nepálci ano.

Simone Moro, který byl hospitalizován v nemocnici v Káthmándú kvůli potížím se žaludkem, by měl být v pořádku. 


Alex Txikon po návratu v základním táboře. Foto Screenshot

Text: VŠ
Zdroj: Explorersweb