České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní opakování Cazzanelliho cesty na Matterhorn

Italští lezci Jerome Perruquet a Stefano Stradelli dokázali jako první zopakovat cestu Diretta allo Scudo, kterou v roce 2018 poprvé vylezla jiná italská trojice Francois Cazzanelli, Emrik Favre a Francesco Ratti. Tato linie, která je dlouhá 350 metrů a vede velmi obtížným terénem v levé části jižní stěny Matterhornu, končí na vedlejším vrcholu Pic Tyndall ve výšce 4241 metrů. S ohledem na náročnost cesty dosahující stupně 7a a obtížný přístup není divu, že Cazzanelli a spol. zvládli prvovýstup až po několika předchozích nezdařených pokusech. 


V jižní stěně Matterhornu. Foto Stefano Stradelli

Od roku 2018 si nikdo další na cestu netroufl. Stradelli a Perruquet ale lezli v jižní stěně Matterhornu již před třemi roky a linie Diretta allo Scudo je velmi zaujala. Rozhodli se, že se do stěny vrátí a o linii Diretta allo Scudo se pokusí. Povedlo se jim to až letos v zimě. 13 lanových délek, které vedou v charakteristických plotnách vrcholu Pic Tyndall, jim trvalo 13 hodin. Z Pic Tyndall pokračovali až na hlavní vrchol Matterhornu ve výšce 4478 metrů. 


Dva muži v oceánu skály. Foto Stefano Stradelli

Protože byli již dost unavení a bylo poměrně pozdě, rozhodli se bivakovat přímo na vrcholu. Zde dle jejich vyjádření strávili příjemnou noc pod hvězdami a až následující den ráno sestoupili do údolí. Připsali si tak vůbec první opakování cesty Diretta allo Scudo v zimním období. Tímto počinem udělali radost i Francoisi Cazzanellimu. Ten byl úspěšnou akcí svých italských kolegů, s nimiž příležitostně také leze, nadšen.


Vylezená cesta. Foto Francois Cazzanelli

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com