České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zimní expedice na osmitisícovky - aktuální vývoj (19. 2. 2018)

Expedice na Mt. Everest je připravená a čeká na zlepšení počasí, na K2 se po zraněních padajícími kameny rozhodli změnit výstupovou trasu. Letošní sezóna na zimních osmitisícovkách je pro všechny tvrdou zkouškou. Po tragédii na Nanga Parbatu, kdy přišel o život polský horolezec Tomek Mackiewicz a francouzsku Elisabeth Revol dokázali členové expedice na K2 zachránit za pět minut dvanáct, ukázala své ostré lokty i K2, na kterou se zachránci opět vrátili.  

 

Mt. Everest (8848 m), cíl: první zimní výstup bez použití umělého kyslíku

Alex Txikon (ESP) Muhammad Ali Sadpara (PAK) uskutečnili v rámci aklimatizace velmi hodnotný zimní výstup na Pumori (7161 m) a společně s nepálskými nosiči kompletně zajistili cestu až do výšky 7850 m. Pokus o vrchol by měl přijít hned, jak se počasí umoudří. Na Everestu napadlo hodně sněhu a padají laviny. 


Obrovská lavina zachycená z BC pod Mt. Everestem (18. únor 2018)


 

K2 (8611 m), cíl: první zimní výstup na jedinou osmitisícovku, která ještě v zimě nebyl zlezená

Ambiciózní zimní expedice na K2 pod vedením Krzysztofa Wielického (67) se již zapsala do historie alpinismu neskutečnou záchrannou akcí - odletem na Nanga Parbat a bleskovým výstupem Denise Urubka a Adama Bieleckého pro Elisabeth Revol, které zachránili život. Po návratu zpět na K2 hrdinné zachránce nečekalo nic příjemného. Adam Bielecky byl pod C1 (ve výšce cca 5800 m) zasažen do hlavy padajícím kamenem. Nakonec z ošklivé nehody vyvázl s několika štychy. Hůře však dopadl o dva dny později jeho spolulezec Rafael Fronia, kterého také trefil při výstupu do C1 kámen. Ten mu však způsobil ošklivou zlomeninu ruky a polský horolezec musel být tansportován do nemocnice va Skardu.


Adam Bielecky po zasažení kamenem

Po těchto událostech rozhodl vedoucí expedice změnit plán výstupu - místo po Česenově cestě se k vrcholu vydat přes Abruzziho pilíř, který by měl být objektivně méně nebezpečný. Dle zprávy ze 17. února 2018 postoupili v cestě až do C2 (6200 m). Denis Urubko napsal: "Během dvou dnů bychom to chtěli dotáhnout až do C3, abychom se zaklimatizovali a prozkoumali cestu k vrcholu. Pokud nám to samozřejmě počasí a zdraví dovolí." Udate 20. 2. 2018: Adam Bielecki a Denis Urubko dosáhli výšky 7200 m, kde strávili noc.


Výstup na K2 (8611 m) přes Abruzziho pilíř, únor 2018 - foto: Pawel Michalski

 

Oběma expedicím držíme palce! 

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.comFB Alexe Txikona a lidé&HORY