České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zemřel Tom Horbein

Horolezecký svět zastihla nesmírně smutná zpráva. Ve věku 92 let zemřel ve svém domě v Estes Park v americkém státě Colorado legendární horolezec Tom Horbein. 

Narodil se v roce 1930 ve státě Missouri a do hor se zamiloval ve třinácti letech, když pobýval na letním táboře v Coloradu. Začal proto studovat geologii. Později ale přešel na lékařství a stal se anesteziologem. Tuto práci také vykonával celou svoji kariéru na Washingtonské univerzitě, neboť v té době žádní profesionální horolezci ještě nebyli. 

Jeho první velká výprava vedla v roce 1960 na pákistánský Mašerbrum. Tým byl úspěšný, George Bell a William Unsoeld jako první v historii stanuli na vrcholu této sedmitisícovky. Horbein sám se až na vrchol nedostal, přesto pro něj byla expedice úspěšná. Všiml si totiž, že tehdejší kyslíkové masky mají nepříliš dokonalou konstrukci, která vedla k problémům s dýcháním. Po návratu se proto podílel na konstrukci vylepšené kyslíkové masky pro další expedice. 

Sám se do vysokých hor vydal znovu v roce 1963, kdy velká americká výprava zamýšlela poprvé vystoupit na Mount Everest. Horolezci se rozdělili na dvě skupiny. Jedna postupovala klasickou trasou prvovýstupců, druhá tvořená právě Horbeinem a Unsoeldem se rozhodla prozkoumat novou cestu. 

Až do druhého výškového tábora se tým vedený Horbeinem držel normálky, pak ale postupovali přímo na západní hřeben. Z něj se potom odchýlili vlevo do obřího kuloáru, který je dnes na jeho počest nazýván Horbeinův kuloár. Nad kuloárem se vrátili zpět na západní hřeben a po něm postupovali až na vrchol. Z vrcholu následoval obtížný sestup klasickou cestou. Při tom jim selhaly kyslíkové přístroje a oni museli přečkat noc ve výšce 8500 metrů. Vše ale dobře dopadlo a zaznamenali nejen výstup nové trasy, ale i první přechod osmitisícovky v historii. Horbein pak o expedici napsal známou knihu Everest: West Ridge. 

Později se s manželkou přestěhovali do Colorada, kde lezl v místních Skalistých nebo také Skalnatých horách a věnoval se kariéře lékaře. Napsal řadu prací o vlivu vysoké nadmořské výšky na organismus a účastnil se odborných konferencí. A až do dosti pozdního věku lezl a chodil po horách. Jeho největším úspěchem ovšem zůstává výprava na Everest 1963. Západní hřeben na Everest je i dnes jen velmi málo lezenou cestou. 


Tom Horbein. Foto Jerry Kobalenko


Tom Horbein s manželkou Kathy. Foto Jerry Kobalenko

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua, explorersweb.com