České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Začíná Mezinárodní festival alpinismu Praha 2019

Po čtvrtečním odborném fóru se roztočí třídenní kolotoč plný přednášek, autogramiád, výstav, filmových projekcí a dalších součástí programu.

 

Ve znamení ženských hvězd

Do Prahy přijede špičková alpinistka Ines Papert (D), která přelézá extrémní cesty ve vysokých horách po celém světě. Další velkou osobností je zástupkyně špičky ve sportovním lezení Anna Stöhr (AT), čtyřnásobná vítězka světového poháru a dvojnásobná mistryně světa. Festivalu se zúčastní i dvě domácí sportovkyně, které patří ke světové špičce – horolezkyně Lucie Hrozová, jež posunuje hranice ženského ledolezení a drytoolingu, a také slacklinerka Anna Kuchařová (v tomto čísle je hostem rubriky „Čtyřiadváca“), která navíc ukáže kouzlo této disciplíny přímo nad hlavami diváků v hlavním sále. Chybět nebudou ani velké naděje českého sportovního lezení Eliška Adamovská a Markéta Janošová. Do Národního domu na Smíchově dorazí i Klára Kolouchová, která stála jako první Češka na vrcholech třech nejvyšších osmitisícovek – Everest, K2 a Kanchenjunga. Na dvou posledně jmenovaných se jí to podařilo během letošního roku.

 

Další významné osobnosti

Ze zahraničních špičkových horolezců se festivalu zúčastní Luka Lindič (SLO), životní partner již zmíněné Ines Papert. Slovinský alpinista má za sebou řadu parádních prvovýstupů alpským stylem, za které byl mimo jiné oceněn i mezinárodní trofejí Piolet d’Or. Po několika letech se do Prahy vrací také jeden z nejvýznamnějších ledolezců Albert Leichtfried (A), zatímco svoji premiéru v rámci MFA si odbude skvělý skalní lezec a pětinásobný vítěz světového poháru v boulderingu Kilian Fischhuber (A). Legendy bude v programu zastupovat Wolfgang Nairz (A), první Rakušan na vrcholu Mt. Everestu a vedoucí expedice, při níž byla nejvyšší hora světa zlezena poprvé bez použití umělého kyslíku (1978, R. Messner a P. Habeler). Tradiční zastoupení bude mít mezi přednášejícími i země nejvyšších hor, do Prahy přijede z Nepáluvnuk Tenzinga Norgeye Tashi Tenzing a dva pravidelní hosté Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa. Od našich nejbližších sousedů dorazí špičkový slovenský horolezec Martin Krasňanský, který zlézá ty nejstrmější skalní vertikály po celém světě, například v Patagonii, Grónsku či Karakoramu.

 

Česká špička

Mezi hvězdy festivalu budou patřit i čeští horolezci, kteří jsou pevnou součástí absolutní špičky ve své disciplíně. Tím světově nejznámějším je fenomenální lezec Adam Ondra, který má za sebou přelezy nejtěžších cest na skále a letos také velmi úspěšnou závodní sezónu, když se v lezení na obtížnost stal mistrem Evropy, mistrem světa a zvítězil v celkovém hodnocení světového poháru. V boulderingu skončil v SP na druhém místě. Adam bude týden po festivalu absolvovat rozhodující závod, v němž se bude moci kvalifikovat na olympiádu. Jistě i o tomto bude v Národním domě na Smíchově mluvit. Svým vyprávěním publikum jistě opět nadchne Marek Holeček – další český a za hranicemi již velmi dobře známý borec, který si letos, stejně jako v minulých letech, připsal na své konto špičkové prvovýstupy alpským stylem ve velehorách. Bránici divákům promasíruje taky jeho parťák - spolulezec Zdeněk Hák alias "Háček", který vystoupí s vlastní přednáškou. Tradičním hostem bude také Radek Jaroš, první český držitel Koruny Himálaje a teprve 15. člověk na světě, jež zvládl vystoupit na všech čtrnáct osmitisícovek bez použití umělého kyslíku. Rovnou z Nepálu do Prahy dorazí Honza „Tráva“ Trávníček, český himálajista s pěti zlezenými osmitisícovkami, včetně dvou nejobávanějších – K2 a Annapurny.

Kompletní informace najdete na www.festivalalpinismu.cz