České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Vybavení do lavinového terénu

Zábavnější lyžování ve volném terénu se často odehrává v strmých svazích. Každý svah nad 30° sklonu je ohrožený potenciálním lavinovým nebezpečím. Pohyb v takovém prostředí vyžaduje zvláštní vzdělání a vybavení. Povinnému lavinovému vybavení se také jinak říká „svatá trojice“. Je nutné, aby všichni účastníci vašeho lyžařského výletu byli schopní toto vybavení správně používat. V případě pádu laviny jde o vteřiny. Žádný z těchto jednotlivých kusů vybavení není nahraditelný. Pojďme se tedy podívat na povinnou a doporoučenou lavinovou výbavu:

Lavinový vyhledávač, také jinak pípák, je nutnost. Jde o zařízení vysílající a přijímající na standardem dané frekvenci a díky němu můžete zasypaného v lavině lokalizovat v rámci metrů.

Lavinová sonda je nezbytná pro přesné dohledání zasypaného. Po jejich délce jsou značky po pěti centimetrech, pomocí kterých můžeme určit hloubku zasypání a vyhodnotit optimální strategii kopání.

Lavinová lopata musí být z kovu, měla by mít teleskopickou násadu a čím větší list – tím lepší. Metr krychlový sněhu může vážit od 400 do 800 kg a průměrná hloubka zasypání je do 1 m. Sníh tření při svém pohybu taje, ale jakmile se zastaví ztuhne. Laviniště jsou hroudy sněhu velice pevně propojeny. Tohle rukama neodhrabete.

Projdeme si ještě doporučenou výbavu, všichni asi čekáte na lavinový batoh. Jedná se o batohy s airbagovým systémem, který v případě sesuvu laviny aktivujete a on vám, díky principu velkých částic, pomůže zůstat blízko povrchu.

Do batohu můžete také přibalit kus pomocné šňůry, nebo sněžnou pilu pro analýzu sněhového profilu. Hodit se může také měřič sklonu svahu. Nezapomínejte prosím vzít s sebou kamarády!

Veškeré lavinové vybavení zakoupíte ve specializovaných obchodech, třeba v Hanibalu


Lavina v Krkonoších

Pohyb v zimních horách je sportem, při kterém může dojít k nebezpečným situacím, úrazu či ohrožení života. Techniky zde uvedené nejsou taxativním výčtem všech technik potřebných k naprosto bezpečnému provozování skialpinismu a dalších zimních aktivit a nemohou nahradit školení či kurz od certifikovaného instruktora.

Text a foto: hanibal.cz