České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Výstupy roku 2009 – vyhlášení výsledků a předání cen

V úterý 16. 3. proběhlo v klubu Czech Travel Press slavnostní vyhlášení soutěže Výstupy roku 2009, kterou pořádá společnost ALPY ve spolupráci s Rakouským Alpenvereinem (OEAV) a naším časopisem lidé&HORY.

Sezóna 2009 byla pro český alpinismus velmi úspěšná. Radek Jaroš vystoupil na svou devátou osmitisícovku a stal se tak nejúspěšnějším výškovým lezcem v historii českého horolezectví, David Fojtík sjel osmitisícovku Dhaulagiri na lyžích, což se nepovedlo nikomu jinému, a Adam Ondra přelezl několik nejtěžších cest na světě a vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost. Obsazení finálové trojice, kterou vybrala odborná komise ve složení Ing. Ladislav Jirásko, Mgr. Robin Baum, Martin Otta, Ing. Klaus Oberhuber z Innsbrucku, tedy nebylo žádným překvapením a všichni tři vítězové si ocenění v podobě diplomu a šeku na 20 000 Kč zcela jistě zaslouží. Po předání zmíněných cen následovala tisková konference, jejíž náplní byla velmi zajímavá diskuze s oceněnými.

Ocenění sportovci podle kategorií:

1. NEJLEPŠÍ VÝSTUP V ALPÁCH
Adam Ondra
Ocenění získal za trvalé mimořádné výkony ve sportovním lezení, kterých dosahoval během celého období roku 2009. Z mnoha úspěchů lze vyzdvihnout například přelezení jeho do té doby nejtěžší cesty „Marina Superstar“ 9a+/9b na Sardinii nebo přelez cesty „Fugu“ 9a v převislém vodopádu Schleier wasserfall v tyrolském pohoří Wilder Kaiser. Své umění loni poprvé předvedl i na závodech, když si odbyl premiéru na Světovém poháru v lezení na obtížnost. Adam Ondra se ve svých šestnácti letech stal nejmladším celkovým vítězem v historii tohoto šampionátu. Adam Ondra byl při vyhlašování zastoupen svým otcem, protože po několikadenním soustředění ve Španělsku dal přednost studiu.

2. NEJLEPŠÍ SKIALPOVÉ VÝSTUPY ČI VÝKONY
David Fojtík
Oceněn byl za mimořádný sportovní výkon - prvosjezd na lyžích z osmitisícového vrcholu Dhaulagiri (8167 m) po severovýchodním hřebenu. V roce 2006 dokázal v rámci malé soukromé expedice vystoupit na Mt. Everst bez použití umělého kyslíku. O tři roky později (konkrétně 1. 5. 2009) se odhodlal k pokusu o slyžování Dhaulagiri, která do té doby čelila hned několika pokusům odvážných skialpinistů. Svým výkonem si tak připsal velmi cenný světový primát.


3. NEJLEPŠÍ VÝSTUPY V HORÁCH NAD 6000 M

Radek Jaroš
Své ocenění si zasloužil za výstup na osmitisícový vrchol Manaslu (8156 m), který uskutečnil 29. dubna 2009. Radek Jaroš zvládl tento výstup na jeho již 9. osmitisícovku sólo a navíc překonal velké problémy se zaníceným zubem, které ho málem poslaly zpět domů. Z českých horolezců je nyní neblíže ke „Koruně Himálaje“ (zkompletování výstupů na všech 14 osmitisícovek). K vytouženému cíli mu zbývá ještě 5 vrcholů nad 8000 m, letos by rád vystoupil hned na dva z nich.

Zleva: Zuzana Jelenová (MMR), Robin Baum (člen poroty), Miroslav Ondra (otec Adama Ondry), David Fojtík, Radek Jaroš, Ladislav Jirásko (organizátor a člen poroty) a Martin Otta (člen poroty) , foto: D.P.

Diplom a šek, který si převzal každý z vítězů, foto: D.P.

Fotogalerie (autor většiny fotek: Miroslav Feszanicz, dále D. P.):

{gallery}akce/2010/vystupy-roku-2009{/gallery}