České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Úvodní závody světového poháru ve sportovním lezení

Závody v japonském městě Hachioji začal letošní ročník závodů světového poháru sportovních lezců, který čítá celkem třináct zastávek. Po mnoha letech se navíc světového poháru vrátí do České republiky. Diváci se mohou těšit 4. června na závody v Praze na Letné, kde se utkají nejlepší muži a ženy v boulderingu. Závody SP budou hostit také relativně blízká města Innsbruck v Rakousku a Brixen v severním Tyrolsku.

Ovšem zpět k letošnímu úvodnímu závodu v Japonsku, kde se ve dnech 21. až 23. dubna, přestavili nejlepší specialisté na bouldering. Mužskou kategorii ovládl Francouz Mejdi Schalck, který v kvalifikaci skončil čtvrtý a ani v semifinále nepředvedl úplně přesvědčivý výkon, avšak na finále se připravil nejlépe a ziskem dvou topů a tří zón si zajistil vítězství. Na druhém místě skončil Hannes van Duysen z Belgie s výsledkem jednoho topu a tří zón. Skvělý francouzský den pak třetím místem potvrdil Paul Jenft, jenž zaznamenal stejný výsledek jako druhý Belgičan, ale potřeboval na něj více pokusů.

Zklamaní museli být Japonští a Korejští favorité, včetně velké hvězdy této kategorie Tomoa Narasaky, kterým se velmi povedla kvalifikace, avšak nedokázali na svůj výsledek navázat v semifinále a finále. Proto zůstali až za medailovými pozicemi. Žádný český ani slovenský reprezentant se v Japonsku nepředstavil.


Mužské pódium. Foto Dimitris Tosidis

Ženská kategorie byla trochu ovlivněna neúčastí skvělé slovinské lezkyně Janji Garnbret, která se nedávno zranila a nestihla se prozatím doléčit. Chybět by proto měla i na několika dalších závodech. Neúčasti největší favoritky skvěle využila Brooke Raboutou z USA, jež si skvěle vedla už v kvalifikaci a semifinále a svou dobrou formu prodala i ve finále, kdy suverénně vyhrála ziskem tří topů a čtyř zón. Druhá Němka Hannah Meul zaznamenala „jen“ jeden top a tři zóny. Čest asijské lezecké školy zachraňovala bronzovou medailí Japonka Anon Matsafuji.

V závodě se představily také dvě české závodnice. Spokojeny však být nemohly, neboť obě zůstaly poměrně daleko před branami semifinále. Eliška Adamovská skončila ziskem jednoho topu a tří zón na 56. pozici, Michaela Smetanová s žádným topem a jednou zónou na 67. příčce.


Žensképódium. Foto Dimitris Tosidis

Další klání následovalo hned o týden později (28.-30. dubna), tentokrát v Jižní Koreji. V Soulu se utkali nejlepší závodníci v boulderingu a v lezení na rychlost. Začněme lezením na rychlost, které bylo ozdobou této zastávky světového poháru.

Ženské kategorii jednoznačně dominovaly závodnice z Polska, které obsadily tři ze čtyř prvních míst. Už v kvalifikaci byla nejlepší Aleksandra Miroslaw, která časem 6,37 sekundy překonala vlastní světový rekord. Ten navíc ve finále ještě vylepšila na 6,25 sekundy a právem zvítězila. Druhé místo obsadila další Polka Natalia Kalucká, čtvrtá byla její sestra Aleksandra. Polskou nadvládu narušila jen Indonésanka Desak Made Rita Kusuma Dewi, která získala bronzovou medaili.


Nejrychlejší ženy. Foto Dimitris Tosidis

Právě Indonésie slavila výhru v mužské kategorii zásluhou Veddriqa Leonarda, jenž v kvalifikaci vylepšil vlastní světové rekord na 4 sekundy a 98 setin, čímž poprvé prolomil bariéru pěti sekund, o níž si mnozí mysleli, že je nepřekonatelná. Ve finále navíc přidal další špičkový čas 5,01 sekundy. Na dalších třech postech se seřadili čínští závodníci Long Jin-Bao, Wang Xin-Shang a Long Jian-Guo. Dominanci asijského kontinentu jasně dokládá, že v první desítce byl jediný neasiat, Američan Samuel Watson na devátém místě. Jediný český zástupce v závodech na rychlost Jan Kříž obsadil kvalifikačním výkonem 5,98 sekundy 41. pozici.


Nejrychlejší muži. Foto Dimitris Tosidis

Ženy absolvovaly druhý závod v boulderingu. Z výhry se mohla za výkon dva topy a tři zóny radovat Miho Nonaka z Japonska. Oriane Bertone z Francie zaostala zpět o jednu zónu. Vítězka minulého závodu Brooke Raboutou z USA se tentokrát musela spokojit s bronzovou medailí. Zápis měla stejný jako druhá Francouzka, potřebovala na něj ale větší počet pokusů. Českým reprezentantkám ani tento závod příliš nevyšel. Eliška Adamovská i Michaela Smetanová skončily shodně na děleném 63. místě.


Ženské podium v boulderingu. Foto Dimitris Tosidis

V mužské kategorii dokázal francouzský reprezentant Mejdi Schalck obhájit prvenství, a to díky dvěma topů a třem zónám. Jen o několik pokusů zaostal na druhém místě se stejným výsledkem Japonec Tomoa Narasaki. Na stupních vítězů je doplnil Jong-Won Chon z Jižní Koreji, který si připsal dva topy a dvě zóny. Čeští zástupci se v této kategorii nepředstavili.


Mužské podium v boulderingu. Dimitris Tosidis

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.org