České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Úspěch Elišky Adamovské v Itálii

Po výborném šestém místě, které obsadila česká reprezentantka Eliška Adamovská na domácí půdě v pražských Letňanech si na dalším závodu v boulderingu v jihotyrolském Brixenu ještě výrazně polepšila a získala stříbrnou medaili.

Kvalifikace ještě nebyla pro Adamovskou zcela optimální, do semifinále totiž postupovala z devátého místa, v něm už ale skončila třetí a do finále tak vstupovala z velmi dobré výchozí pozice. A svou formu potvrdila. První tři bouldery zdolala hned na první pokus, teprve se čtvrtým měla menší potíže, což ji nakonec stálo vítězství. Rakušanka Sandra Lettner měla totiž stejný zápis jako naše reprezentantka, tedy čtyři topy a čtyři zóny, potřebovala však na tento výsledek méně pokusů. I tak je však druhé místo krásným výsledkem.

Na stupních vítězek doplnila Rakušanku a Češku franzouská lezkyně Agathe Calliet, která si také připsala čtyři topy a čtyři zóny, potřebovala však ještě více pokusů než Adamovská. Nepopulární bramborovou příčku obsadila Ukrajinka Jevgenija Kazbekova a na dalších místech se seřadily dvě zástupkyně Slovinska (Lana Skusek a Julija Kruder), Rakušanka Eva Maria Hammermüller a Izraelka Yael Taub.


Eliška Adamovská ve finále v Brixenu. Foto Newspower

Medailisty evropského poháru v Brixenu. Foto Newspower

Ve stejném termínu se konal také světový pohár v boulderingu v jihokorejském Soulu. Ženskou kategorii ovládly Američanky. Vítězství si připsala úřadující mistrně světa Natalia Grossman, která jako jediná dolezla až na top všechny finálové bouldery, a bronzovou medaili vybojovala Brooke Raboutou. Mezi ně se na druhé místo vklínila Francouzska Oriane Bertone.

Mezi muži zcela dominovali Japonci. V šestičlenném finále bylo hned pět závodníků ze Země vycházejícího slunce, kteří navíc obsadili kompletní stupně vítězů. Jediný Evropan ve finále Paul Jenft z Francie skončil na čtvrtém místě. Z výhry se radoval Kokoro Fujii, který poněkud překvapivě porazil slavnějšího Tomoa Narasakiho. Bronzovou medaili získal Jošijuki Ogata.


Natalia Grossman v průběhu semifinále. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Natalia Grossman ve finále v Soulu. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Tomoa Narasaki v semifinále. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Text: VŠ
Zdroje: ifsc-climbing.org, planetmountain.com