České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

UFO life: film o neobyčejném výstupu Máry a Háčka

Dvě výrazné outdoorové firmy, Hudy sport a Hanibal se spojily, aby produkovaly dokument, který popisuje úspěšný projekt Marka Holečka a Zdeňka Háka. Tím nebylo nic menšího, než prvovýstup severozápadní stěnou na sedmitisícovku Chamlang v Nepálu, která byla několik desítek let pokoušena horolezci z celého světa. V tomto dokumentu se k prvovýstupu vyjadřují i dva světově známí horolezci – Reinhold Messner a Doug Scott. 

Film se odehrává střídavě mezi přípravami, výstupem a členy rodiny, kteří na ně doma čekají. Mára má malou dceru, Háček těhotnou partnerku. Napětí se ještě zvyšuje v momentě, kdy umírá Márův otec. Po těžkém rozhodování Mára s Háčkem přesto zamíří na Chamlang v naději, že se vrátí včas.

Duo stoupá alpským stylem, lehce a rychle, bez kyslíku. Nesou jen malý bivakovací stan, jedno 80m 7mm lano, šest šroubů do ledu, pět skob, tři plynové kartuše a dostatek jídla na pět dní. Po náročném výkonu se jim podařilo dosáhnout vrcholu (7319 m). Svou novou linii pokřtili UFO – na počest výstupu Scotta s Messnerem v roce 1981, během kterého zahlédli neidentifikovatelný létající objekt. 

Mára svého otce bohužel již vidět nestihl, mohl pouze rozptýlit jeho popel. 

Messner nazývá jejich úspěch uměleckým dílem. ...skutečné umění vyžaduje oběť…

 

 

Text: JB
Zdroj: marekholecek.cz, explorersweb.com
Foto: Marek Holeček