České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Trango Towers a nové cesty na Nameless Tower

Do pákistánského Karakoramu vyrazil letos na jaře hvězdný tým složený z baskických bratrů Eneka a Ikera Pouových, Američana Anderse Marina a také britské lezkyně Fay Manners. Čtveřice vyrazila za lezením do slavné skupiny skalních věží známé jako Trango Towers. Ta se nachází nad ledovcem Baltoro, tedy poměrně nedaleko takových velikánům jako jsou K2 nebo Gašerbrumy. 


Nameless Tower. Foto Austin Schmitz

Hlavním cílem uvedeného týmu je nejvyšší vrchol celé horské skupiny Great Trango Tower vysoká 6286 metrů. Na tuto věž by rádi vylezli novou cestu. Prozatím se celý tým připravuje a zotavuje z nedávného onemocnění, které postihlo všechny čtyři lezce.   

V rámci aklimatizace, kterou zahájili už před několika týdny se jim však podařil vskutku velmi hodnotný počin. Dokázali vylézt novou mixovou cestu v jihovýchodní stěně 6251 metrů vysoké Nameless Tower. Podle Marin šlo o relativně krátkou linii, alespoň tedy ve srovnání s okolními stěnami. Přesto šlo podle něj o krásné lezení v dosti náročném terénu. Skupina byla přitom stále ve fázi aklimatizace a proto byla každá délka poměrně obtížná. 


Horolezci v akci. Foto Austin Schmitz

Novou cestu pojmenovali Dommage Pas De Fromage, což by se dalo přeložit jako Škoda, žádný sýr. Pojmenování bylo zvoleno jako pocta nizozemské lezkyni Line Van Den Berg, která nedávno zahynula ve švýcarských Alpách a která byla velkou kamarádkou a častou spolulezkyní Fay Manners. 


Line Van Den Berg. Foto Line Van Den Berg

A protože lezci čekali na zlepšení podmínek na Great Trango Tower, rozhodli se zkrátit si čekaní ještě přelezením druhé krátké cesty o délce 230 metrů a obtížnosti 7a. Nazvali ji The Pretty, the Bad and the Ugly.


V cestě. Foto bratři Pouovi

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com