České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tomek Mackiewicz se z Nanga Parbatu nevrátí – vrcholový úspěch si vyžádal nejvyšší daň

 

Dle informací na několika serverech se Tomkovi Mackiewiczovi a Elisabeth Revol podařilo stanout 25. ledna 2018 na vrcholu Nanga Parbatu (8125 m) po výstupu velmi lehkým stylem obtížnou Kinshoferovou cestou v Diamírské stěně. Jedná se o obdivuhodný výkon, stejně tak jako záchranná akce, kterou předvedli Denis Urubko a Adam Bielecki, když více než kilometr vertikálního převýšení ve stěně zvládli za osm hodin lezení především ve tmě a mrazu až -40°C! Podařilo se jim vyčerpanou Eli dostat ze stěny, i když působili na vzdálené K2, odkud se dostali pod Nanga Parbat vrtulníky.

 


Elisabeth Revol & Tomek Mackiewicz

 

Z vrcholu sestoupili oba vyčerpaní horolezci do výškového tábora v 7300 metrech. Právě odtud již neměl třiačtyřicetiletý polský horolezec sílu pokračovat v sestupu. Trápila ho výšková nemoc, sněžná slepota a omrzliny. Tomek byl světovou ikonou zimního výškového lezení. Na Nanga Parbat odjel v zimním období celkem sedmkrát. Vždy preferoval malé expedice a lehký alpský styl. V lednu 2016 se Tomek s Eli otáčeli ve výšce 7800 metrů. Tomek ve výšce 6500 metrů spadl do trhliny a zranil se. Vyproštění z trhliny a následný sestup zvládl jen s pomocí Eli. Letos se pro něj stal sestup bohužel fatálním.

 

 

Nejsmutnější na celé letošní tragédii je fakt, že se Tomek nevrátí ke svým třem malým dětem a manželce. Na jejich podporu může každý zájemce přispět na gofundme.com/rescue-on-nanga-parbat … Čest jeho památce a pozůstalým hodně sil!

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.comPlanetmountain.com a lidé&HORY