České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tomaž Humar nehodu na Langtang Lirung nepřežil

Velmi smutná zpráva přišla od záchranného týmu z jižní stěny Langtang Lirung (7234 m). Tomaž Humar zahynul při pokusu o sólo výstup severní stěnou této nepálské hory. Jeho tělo objevil pilot vrtulníku ve výšce 5600 m, tedy podstatně níže, než bylo předpokládané místo jeho nehody (cca 6300 m). Tomaž Humar se ozval 9. listopadu na satelitní telefon, kdy stručně popsal následky pádu během sestupu stěnou. Nejspíše utrpěl zranění nohy, žeber a páteře. Podle Šerpy Jagata, který na Tomaže Humara čekal v base campu, naznačoval jeho hlas, že se nachází ve velmi kritické situaci. Naposledy s ním mluvil 10. listopadu, kdy také odstartoval nepálský vrtulník, aby pod stěnou vysadil čtyři Šerpy, kteří se mu vydali na pomoc. Po dvou dnech marného hledání se museli kvůli lavinovému nebezpečí vrátit zpět. Do Nepálu mezi tím vyrazil záchranný tým Air Zermatt, jehož členem byl i Simon Anthamatten, který se vrátil domů do Švýcarska po náročném výstupu jižní stěnou Jasemby. Právě on (14. listopadu) ve spolupráci se švýcarským pilotem Humarovo tělo našel a pomocí slanění z vrtulníku jej i z hory transportoval do základního tábora.
Tomaž Humar byl jedním z předních himálajistů poslední doby. Lezl výhradně alpským stylem a převážně sólo nebo v malém týmu. K výstupům, kterými posunul hranice výškového lezení a které patří k milníkům horolezectví, patří tyto:

1996: Prvovýstup v severozápadní stěně Ama Dablam s Vanja Furlanem (oceněno jako výstup roku – Zlatý cepín)
1996: Prvovýstup Bobaye (6808 m) – sólo náročnou cestou v severozápadní stěně
1997: Prvovýstup západní stěnou Nuptse (spolulezec Janez Jeglic spadl – patrně kvůli poryvu větru z vrcholu a zemřel, Humar musel sestoupit sám)
1999: Sólo výstup alpským stylem jednou z nejnebezpečnějších cest světa - jižní stěnou Dhalaughiri.
2005: Výstupu na Nanga Parbat Rupálskou stěnou – Humar se dostal v nadmořské výšce kolem 6000 metrů do spáru lavin. Šest dní přečkával v ledové jeskyni, než byl zachráněn posádkou pákistánského vojenského vrtulníku.
2007: Sólo výstup na východní vrchol Annapurny cestou v jižní stěně

Horolezeckou kariéru Tomaže Humara přerušilo na několik let i těžké zranění, které si přivodil během stavby domu v roce 2000. K lezení se vrátil v roce 2005. Čtyři roky poté zahynul ve svých čtyřiceti letech při dalším pokusu o excelentní horolezecký stěnový sólo výstup v severní stěně Langtang Lirung. Tomaž Humar za sebou zanechal mimořádné horolezecké úspěchy, bohužel také dvě děti a manželku. Jako vzpomínku na Tomaže uvádíme několik fotografií ze Smíchovského festivalu alpinismu 2006, na kterém měl velmi zajímavou a emotivní přednášku. Ta se stala i vítěznou show pátečního dne.

Tomaž Humar po skončení své přednášky

Při rozhovoru se svým nepálským přítelem Dawou Stevenem

Tomaž si přebírá cenu za nejlepší přednášku pátečního dne

Sportovně nadaný a fyzicky velmi zdatný, ale také přátelský a neustále vtipkující - takový byl Tomaž Humar