České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tisková konference - expedice Double Gasherbrum

Dnes v úterý 10. srpna 2010 se v tiskovém centru hotelu Park Inn v Praze 2 uskutečnila tisková konference o úspěšné české expedici Gasherbrum I a Gasherbrum II 2010. Tři přímí účastníci této expedice - R. Jaroš, L. Uher a M. Havlena - informovali přítomné novináře o průběhu a výstupech na obě osmitisícovky. Radek Jaroš a Libor Uher vystoupili na oba vrcholy, další účastník Petr Mašek stanul na vrcholu Gasherbrum II. Zajímavostí expedice byly i přímé televizní přenosy ze základního tábory i z výšky 6368 metrů pro ČT1. Radek Jaroš přitom vystoupil v rámci projektu Koruna Himáláje na svůj desátý a jedenáctý osmitisícový vrchol.

Zleva: M. Havlena, R. Jaroš a L. Uher

Členové expedice vyrazili 5. června 2010 do pákistánského pohoří Karakoram. Prvním cílem byl 8035m vysoký Gasherbrum II. 14. června se podařilo postavit základní tábor, který tvořil zázemí pro celou výpravu. Výstup se uskutečňoval expedičním stylem a dne 17. července ve 14:00 dosáhli Radek Jaroš, Petr Mašek a Libor Uher vrcholu GII. Následoval jen krátký odpočinek v základním táboře a expedice se vydala na vrchol Gasherbrumu I (8080 m). Výstup byl veden klasickou výstupovou trasou japonským kuloárem. Po padesáti hodinách od opuštění základního tábora stanula dvojice Jaroš - Uher v 6:30 na vrcholu.

„Expedice byla velmi náročná a několikrát jsme si sáhli na dno fyzických i psychických sil,“ říká Radek Jaroš. „Při odletu do Pákistánu někteří ze členů expedice nebyli fyzicky úplně v pořádku. Další komplikace přineslo počasí, kdy jsme museli bojovat s velmi silným větrem, oblačností a především s hustým sněžením. Díky počasí jsme dokonce museli posunout výstup na GII a následně i odlet. 27. června nás pak vyděsil pád Petra Maška do ledovcové trhliny. Nakonec ale vše dobře dopadlo a my jsme rádi, že jsme všichni ve zdraví přežili,“ dodává.

Fotografie z expedice:{gallery}novinky/2010/double-gasherbrum{/gallery}