České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tamara Lungerová pokračuje v zimním výstupu na K2

Jihotyrolská alpinistka Tamara Lungerová oznámila, že bude pokračovat v pokusu o zimní výstup na K2. Po tragické smrti katalánského horolezce Sergiho Mingoteho nebylo toto rozhodnutí považováno za samozřejmost. Tamara Lungerová byla osobně svědkem pádu Sergiho Mingoteho a po diskuzích v základním táboře prohlásila, že „po několika bouřlivých dnech plných slz a smutných okamžiků“ se rozhodla zůstat na svahu druhé nejvyšší hory na světě.

Pod horou je nyní mnohem méně horolezců než před týdnem. Po prvním zimním výstupu na K2, který uskutečnila nepálská expedice minulou sobotu, mnoho horolezců již opustilo základní tábor. Mezi těmi, kdo se rozhodl ve výstupu nepokračovat, byl i její horolezecký partner, Rumun Alex Gavan. Alex Gavan se vrací a odlétá do Evropy.

Lungerová oznámila, že se domluvila s chilským horolezcem Juanem Pablem Mohrem, původně partnerem Sergiho Mingoteho. Tento nově vytvořený tým bude pokračovat ve snaze vystoupit na vrchol obávané K2 v zimním období.

Pokud by Tamara Lungerová uspěla, stala by se první ženou, která by během prvního pokusu dosáhla osmitisícového vrcholu v zimním období. Připomeňme, že v roce 2016 se na Nanga Parbat zastavila krátce před vrcholem.  

 


Text: LJ
Zdroj:  planetmountain.com, explorersweb.com