České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Tamara Lunger o K2

Tamara má ke K2 zvláštní vztah. Druhá nejvyšší hora světa byla první osmitisícovkou, na kterou Tamara vystoupila. Bez podpory nosičů i bez kyslíku.
7 let po svém výstupu na K2 se letos Tamara vrátila do Karakorámu zpět. Chtěla se pokusit o zimní výstup. Od začátku byla 34-letá horolezkyně rozhodnuta zdolat vrchol bez kyslíku a bez podpory výškových nosičů.

 


„Zápas“ s vařičem: Tamara v BC pod K2

 

Tato strategie pravděpodobně zachránila Tamaře život. Po smrtelném pádu Sergino Minoteho 16. ledna se rozhodl lezecký partner Tamary Alex Gavan předčasně ukončit expedici. Novým parťákem Tamary se stal chilský horolezec Juan Pablo Mohr, jehož lezeckým partnerem na této expedici byl Sergio Minote.

 


„Pokoj s výhledem“: Tamara odpočívá ve stanu

 

Tamara a Juan Pablo měli v plánu 4. února vystoupit až do čtvrtého výškového tábora, odkud chtěli pokračovat k vrcholu. V průběhu výstupu se však Tamara potýkala se žaludečními problémy a stejně jako všichni ostatní i s extrémními mrazy.
Tamara zvládla výstup do třetího výškového tábora (7350 m). Na další postup, který by znamenal hodiny nočního výstupu v extrémních podmínkách a budování čtvrtého výškového tábora, však již neměla pomyšlení.
Pro Tamaru přicházel v úvahu pouze sestup. Její lezecký partner (Juan Pablo Mohr) se přidal k trojici horolezců – Johnu Snorri, Muhammadu Ali Sadpa a jeho synovi Sajidovi. Tato čtveřice zahájila svůj pokus o výstup na vrchol K2 5. února. Kvůli porouchanému kyslíkovému regulátoru se Sajid musel otočit zpět.
Zbylé trio horolezců se ze svého pokusu o výstup nevrátilo. Po mnoha neúspěšných pokusech o záchranu či lokalizaci byli prohlášeni za mrtvé.

 


Pohled na ledovec Baltoro


„Magické duo“: Tamara a Juan Pablo Mohr

 

S JP, jak Juana Pabla Mohra přátelé nazývali, si Tamara velmi rozuměla. I přes to, že se prvně potkali až na této expedici. Dokonce začali plánovat další expedice. Juan Pablo Tamaře slíbil, že pokud se mu 5. února podaří výstup na vrchol K2, půjde na vrchol s Tamarou znovu.

 


Vzpomínka na chilského horolezce Juana Pabla Mohra, který se ze svého pokusu o vrchol K2 nevrátil.

 

Tamara se 7. února v noci vrátila zpět do základního tábora. Tam ji však již nic nedrželo. „Po všem, co se stalo, jsem cítila, že moji rodiče opravdu potřebují, abych se vrátila domů. Touha vrátit se domů, byla větší než kdy jindy. A když mě otec objal, cítila jsem velkou úlevu.“

 

Text: OJ
Zdroj: alpin.de
Foto: Tamara Lunger