České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Špičkové výkony na Aguja Rafael Juarez

O mnoha výstupech uskutečněných v průběhu letošní letní sezóny v jihoamerické Patagonii jsme už na našem webu psali. Kromě jednoho výstupu v Chile šlo zejména o nové cesty přelezené na jihu Argentiny v oblasti kolem třítisícovky Fitz Roy. Výjimkou nejsou ani dva nové výstupy na skalní věž Aguja Rafael Juarez vysokou 2450 metrů. 

Tento vrchol, který se nachází v masivu Chalten Massif, je obvykle ve stínu známějších okolních vrcholů. Proto se na něj příliš často neleze a je zde poměrně hodně možností pro nové cesty. Jednu z  nich ve východní stěně 1. února vytvořili argentinští horolezci bratři Pedro a Tomás Odellové. Nová cesta je 450 metrů dlouhá, dosahuje obtížnosti 7a+ a nese název Yacaré. 


Tomas Odell v cestě Yacaré. Foto Pedro Odell


Nová cesta. Foto Rolando Garibotti

Jedná se o desetidélkovou linii. Sedm délek je úplně nových a tři nejvýše položené se spojují se staršími cestami. Kromě několika nejtěžších úseků vylezli bratři Odellové téměř celou cestu volně. Zpráva o jejich úspěchu se rychle rozšířila a protože ke kompletnímu volnému přelezu přece jen něco scházelo, vydala se za touto výzvou dvojice Belgičan Sean Villanueva O’Driscoll a Brit Pete Whittaker. 

Při jejich pokusu ale nebylo počasí zcela optimální, oproti prvovýstupcům měli výrazně chladněji, v některých úsecích se dokonce nacházel led. Přesto dokázali uspět a přidat první volný přelez cesty Yacaré. Podařilo se jim to 7. února, V ten den slavil Villanueva O’Driscoll 43. narozeniny, jednoduché oslavy tak proběhly na vrcholu. 


Villanueva O'Driscoll v cestě Yacaré. Foto Pete Whittaker


Villanueva O'Driscoll a Whittaker. Foto Pete Whittaker

Text: VŠ
Zdroje: 4sport.ua, wspinanie.pl