České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Skyrunner plánuje 2 x Seven Summits

Rakouský extrémní horolezec a skyrunner Christian Stangl si vytyčil velmi odvážný cíl. Skyrunning nemá nic společného s base jumpingem, jak by se na první dojem mohlo zdát. V překladu „vzdušný běh“ znamená jednoduše vyběhnout na vrchol a zase seběhnout dolů v co nejkratším čase. Přesně takto chce Christian Stangl zdolat dva nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů.

Valnou většinu z nich již má úspěšně za sebou. Například v roce 2006 vystoupil na Mt. Everest za 16 h 42 min - bez použití umělého kyslíku. Dalších 6 nejvyšších hor kontinentů:  Mount Vinson (9 h:10 min), Mt. McKinley (16 h:45 min), Carstensz Pyramid (49 min), Elbrus (5 h:18 min), Kilimanjaro (5 h:36 min), Aconcagua (4 h:25 min). Z druhých nejvyšších vrcholů mu zbývá už jen Mt. Logan, K2 (pokoušel se již 3x – nejvýše v 8300 m) a Mt. Tyree (v roce 2009 musel kvůli nehodě otočit 300 m pod vrcholem, zatím na tuto antarktickou horu vystoupilo pouze 7 lidí, od roku 1997 nikdo).

Na vrcholu Everestu (BC-vrchol-BC: 22 hodin)

Letos by se rád přiblížil dokončení této fantastické série "14 Summits". O tom, jak se Christianu Stanglovi bude dařit, vás budeme informovat.

Zdroj – osobní web Ch. Stangla: www.skyrunning.at