České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sjezdy z Gašerbrumu II a Broad Peaku

Letos si pákistánské osmitisícovky vybralo za svůj cíl několik špičkových skialpinistů, kteří se rozhodli sjet z něktěrých nejvyšších hor světa. Hlavními aktéry byli především polští skialpinisté Anna Tybor a její známější kolega Andrzeje Bargiela. Bargiel je dobře znám i širší veřejnosti a to především tím, že se mu podařil první kompletní sjezd K2. Stejného počinu dosáhl i na Broad Peaku. Kromě toho již sjel i z Manaslu nebo Šiša Pangmy. 

Právě na 8051 metrů vysoký Broad Peak zamířila Anna Tybor, která měla v plánu provést první ženský sjezd této hory. Na vrchol vystoupila ve středu 19. července v 17 hod. klasickou cestou po západním hřebenu. Krátce po výstupu zahájila sjezd, který vedl stejnou cestou. Na noc se zastavila v jednom z výškových táborů a do základního tábora dojela další den ve 14 hodin. Nebyla sama, jejím společníkem při celém sjezdu byl francouzský horolezec a skialpinista Tom Lafaille, syn známého horolezce Jeana-Christopha Lafailleho, který zemřel na Makalu v roce 2006. 


Anna Tybor v základním táboře. Foto Anna Tybor


Anna Tybor pod horou. Foto Anna Tybor

Andrzej Bargiel se ve stejných dnech pokusil o Gašerbrum II.  I on byl úspěšný. Rovněž 19. července vystoupil na vrchol a poté sjel z výšky 8034 metrů až do základního tábora. Byl to jeho další úspěšný kompletní sjezd. Gašerbrum II má sice poměrně bohatou skialpinistickou historii, řada sjezdů z vrcholu ale končí buď v některém z výškových táborů nebo trvá více dní. V některých případech také sjezdaři sestupovali část trasy pěšky. Kompletní sjezd v průběhu jediného dne je tedy poměrně unikátní. Bargiel poté několik dní odpočívá v základním táboře, aby se o stejný výkon později pokusil i na Gašerbrumu I.   

A i zde byl mimořádně úspěšný. 25. července vyrazil ze základního tábora a již další den v 7:15 místního času stanul na vrcholu. Použil při tom klasickou cestu Japonským kuloárem, který má průměrný sklon 50 tupňů a místy až 55 stupňů. Z vrhcolu se vydal stejnou cestou dolů na lyžích. Na jeden zátah sjel až do druhého výškového tábora, kde krátce odpočíval, následně dokončil zbytek trasy až do základního tábora.


Bargiel lyžuje na Gašerbrumu II. Foto Andrzej Bargiel


Bargiel na Gašerbrumu II. Foto Andrzej Bargiel 

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com